VIDEO  Oblak vulkanske prašine stigao do Hrvatske

Prema najnovijim prognozama, tijekom subote će oblaci vulkanske prašine nastaviti širenje na istok i jug Europe te će do oko 20 sati dio tih oblaka vrlo vjerojatno biti i iznad većeg dijela Hrvatske, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Do oko 2h u noći na nedjelju vjerojatno je da će se dio tih raspršenih oblaka vulkanske prašine raširiti iznad cijele Hrvatske. Iznimka će biti južni krajevi zemlje (južnije od Makarske i otoka Brača), kažu u DHMZ-u.



I dalje nema spoznaja o koncentraciji čestica u tim oblacima ni pouzdanih informacija o mogućim posljedicama.

Također, zrakoplovna meteorološka služba Hrvatske kontrole zračne plovidbe pravovremeno će izdati zrakoplovno meteorološko upozorenje na način propisan u zrakoplovstvu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je upozorila da bi vulkanska prašina s Islanda mogla štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito u onih koji otprije muče dišne tegobe, poput astme. U rizičnim skupinama su osobe s astmom i drugim dišnim tegobama, koje bi, budu li prisiljene izići vani u takvim uvjetima, trebale nositi zaštitne maske, a astmatičarima bi bilo preporučljivo da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.

net.hr