VIDEO  Nova TV sučeljavanje predsjedničkih kandidata Ive Josipovića, Nadana Vidoševića, Andrije Hebranga, Vesne Pusić i Primorca

predsjednički izbori

Tko bi lagao za Hrvatsku?

"Ja sam u okviru morala učiniti sve za Hrvatsku", rekao je Ivo Josipović na pitanje bi li bio spreman lagati za Hrvatsku. No, on je siguran da za Hrvatsku ne bi trebalo lagati. Vidošević za Hrvatsku nikad ne bi lagao. Hebrang kaže da "nikad nije lagao u interesu Hrvatske, ali je govorio neistinu". Kao primjer je naveo Domovinski rat.

Primorčev odgovor bio je vrlo neizravan pa nije jasno što je on točno htio reći. Vesna Pusić kaže da "sve što govorite mora biti istina, ali ne morate uvijek reći sve što znate".

"Da nismo lagali ne bi bilo Hrvatske, gospodin Josipović se toga ne sjeća jer nije u tome sudjelovao", poručio je Hebrang Josipoviću koji se s njim nije složio. "Opet govorio neistinu", odgovorio je Josipović. Primorcu je Hebrang rekao da je "njemu u vrijeme rata sve izgledalo kao istina jer je onda bio u SAD-u".

"Jesu li Kukoč i Petrović isto izdajice?"

"Bili su i Toni Kukoč i Dražen Petrović u SAD-u pa njih ne smatrate izdajicama", rekao je Primorac. "Njima nisam kao ratni ministar zabranio 1991. izlazak iz Hrvatske, ali liječnicima jesam. A Primorac je liječnik", kaže Hebrang.

"Ja uvijek govorim istinu, a ne kao Hebrang da nekad kažem neistinu. Ali svaka moja namjera ide prema istini", zaključio je Primorac.

"Predsjednik ne smije biti svadljiv i arogantan", kaže Hebrang. Primorac vjeruje da predsjednik ne smije biti čovjek koji mrzi. Sklonost lopovluku i korupciji najgora je za Pusićku, a složili su se i Josipović i Vidošević. "To je poruka društvu da se može raditi kako ne valja", kaže Vidošević.

Hebrang: Od njih četvero može se složiti jedan predsjednik

Josipović bi da nije kandidat glasao za Pusićku. Vidošević na to pitanje nije želio odgovoriti. "Morate vjerovati u ono što radite", kaže Vidošević. "Oni svi četvero zajedno bi mogli voditi Hrvatsku, mislim da jedan ne bi mogao", kaže Hebrang. Primorac kaže da bi to mogao biti onaj tko s njim bude u drugom krugu.

Hebrang ne bi predsjedniku davao nove ovlasti niti bi mu iz oduzimao: "Predsjednik ima široke ovlasti, može Vladi predlegati tematske srednice". Primorac kaže da bi intenzivnije koristio predsjedničke ovlasti. "Predsjednik ne može mijenjati svoje ovlasti, to može samo parlametn promjenom Ustava. Neka zasad ostanu kakve jesu", kaže Pusić. Josipović se slaže, ali ističe da neke ustavne odredbe nisu dovoljno jasno formulirane. "Ja bih volio da se Ustav više ne mijenja - 17 puta u 100 godina Hrvati su imali drugačiji Ustav", kaže Vidošević.

Nitko nije za pad Vlade

Svi kandidati su se složili da Hrvatskoj treba čvrsta Vlada koja nas može izvesti iz krize, ali nitko od kandidata nije jasno kazao smatra li da bi pad sadašnje Vlade bio korak naprijed. Hebrang je, očekivano, kazao kako bi pad Vlade Jadranke Kosor bila najgora stvar koja se može dogoditi.

Primorac ponio sa sobom imovinsku karticu

Vidoševićev prvi potez bio bi raspisati rok u kojem se moraju izvršavati financijske obveze. Hebrang bi ispitao porijeklo imovine svih političara. "Bez toga je borba protiv korupcije uzaludna", kaže Hebrang. Primorac inzistira da predsjednički kandidati pokažu imovinske kartice iz devedesetih: "Moja je želja maknuti politiku iz svih institucija koje se bave korupcijom". Pusić kaže da u kampanji ne treba davati lažna obećanja: "Predsjednik može pokazati svoju imovinu, plaćene poreze i predložiti Vladi sjednicu na kojoj će se uvesti mjere suzbijanja korupcije poput skraćivanja plaćanja države". Josipović također kaže da treba "uvesti čistoću" svih koji rade u javnim službama i postići neovisnost i stručnost u pravosuđu: "Nemamo dovoljno stručnih ljudi na suzbijanju korupcije".

"Ovo što je rekao Primorac nije točno, svi smo mi od prvog dana dali imovinske kartice", kaže Josipović. Vidošević kaže da se moral mora iskazivati i kad imaš i kad nemaš, te dodao kako nema smisla da se on predstavlja kao aplikant za pučku kuhinju. "Ja sam dao porijeklo imovine od 1974. od kad radim", odgovorio je Hebrang Primorcu.

"Ovo je primjer zašto se Hrvatska treba sramiti predsjedničkih kandidata", rekao je Primorac koji je svoju imovinsku karticu ponio sa sobom. "Ako imate porijeklo imovine normalno je da možete s ponosom o njoj govoriti. Ja ovdje jedini zarađujem kruh na tržištu", rekao je Vidošević.

"Ne bih rekla da je on jedini koji zarađuje - bio je u državnim službama i predavao na fakultetu", rekla je Pusić. "Vidošević očito nije pročitao Zakon o HGK, jer ona nije na tržištu", dodao je Hebrang.

"Potrebno je 30 sekundi da se utvrdi je li plaćen porez na svu imovinu. Mene napadaju sa svih strane, vrijeđaju i mene i suprugu. Vidošević je izjavio da ja tučem svoju suprugu", rekao je Primorac i dodao: "Sve žene s kojima sam bio u vezi sam volio, a danas živim u braku s Jadrankom koju volim i imam dvoje djece. Nikada nisam udario ženu", rekao je Primorac i najavio da će možda tužiti Vidoševića.

Treba li Uskok razgovarati sa Sanaderom?

Hebrang nije želio reći treba li Uskok ispitati Sanadera. "To je mješanje u istražne radnje. Ako netko nešto zna o drugom političaru treba bez prozivanja to dati istražnim organima", rekao je Hebrang.

Primorac kaže da se teže izvući od kazne za parkiranje nego za korupcijsku aferu ako ste političar. Pusić kaže da Uskok treba razgovarati sa Sanaderom. Isto misli i Josipović, koji kaže da treba razotkriti istinu o svim aferama: "Nitko ne kaže da je kriv, ali treba s njim razgovarati". Vidošević kaže da nitko ne može biti izuzet od istrage protiv korupcije.

"Nema dvojbe da nitko ne smije biti nedodirljiv, ali pitanje je bilo treba li političar prozivati drugog političara", rekao je Hebrang, a voditelj Mislav Bago ga je ispravio s navodom da je pitanje bilo treba li Uskok razgovarati sa Sanaderom.

I Mesića i Sanadera ispitati za Podravku

Mesića i Sanadera treba ispitati u aferi Podravka, rekao je Primorac, ali nije želio reći koga treba prije ispitati. Pusić kaže da prije treba ispitati Sanadera jer je kao premijer mogao donositi izvršne odluke o Podravci. "Mislim da prozivanje predsjednika nije dovoljan razlog da se nekog pozove na razgovor", kaže Josipović. Vidošević je rekao da istražna tijela trebaju raditi svoj posao. "Obadva, obadva", odgovorio je Hebrang na pitanje koga treba prije ispitati.

"Politička odgovornost ministra Kalmete za afere u HAC-u je nedvojbena", smatraju Pusić i Josipović. Josipović je rekao kako ostanak Kalmete u Vladi dovodi u pitanje vjerodostojnost Vlade. Vidošević nije želio svoj stav iznositi prije rasprave u Saboru. "Nakon toga ću biti pametniji", kaže Vidošević.

"Ja sam dovoljno pametan da kažem da je politička odgovornost apstraktna. Mene više zanima faktička odgovornost - tko je počinio kazneno djelo i tko je to znao", kaže Hebrang. Primorac kaže da je velik problem Hrvatske umreženost političkih stranaka. "Sve se može dogoditi", kaže Primorac i dodaje kako misli da se neće oko Kalmete ništa dogoditi jer se uglavnom svi dogovore.

"O političkoj odgovornosti osobe ne odlučuje pojedinac nego Sabor", kaže Pusić i tvrdi da Kalmeta mora biti politički odgovoran što su u njegovom resoru nestale milijarde kuna. "Ako ih je on osobno uzeo, onda je kazneno odgovornost", kaže Pusić. "Politička odgovornost je odgovornost prema građanima", vjeruje Josipović.

"Primorac je bio član saveza komunista i HDZ-a pa valjda zna kako koaliraju lijevi i desni i toleriraju afere. Ja mislim da se to danas ne radi, ali ima i lijevih i desnih koji su nepošteni", rekao je Hebrang.

"Zašto Hebrang nije bio dezerter kad je otišao iz HDZ-a i osnivao HIP?", rekao je Primorac. "HIP je bila udruga ne stranka, kad je postao stranka ja sam iz nje izašao. Osnivao sam ja i Udrugu liječnika dragovoljaca Domovinskog rata", kaže Hebrang. "Želio bih vidjeti u kojem je to rovu Hebrang zadobio svoje ožiljke i rane", kaže Primorac, a Hebrang odgovara da je bio u rovu kraj Županje.

index.hr/hercegovina.info