VIDEO  Križi’ - pjesma za kornatske mučenike

Uoči treće godišnjice kornatske tragedije koja je u crno zavila obitelji vatrogasaca, ali i cijelu Hrvatsku, dvojac je napisao skladbu u izvedbi klape “Kampanel” i glumca Čede Martinića rukovodeći se idejom njezina začetnika, Borisa Dukića iz DVD-a Zaton.

A samozatajnog je Dukića nakon završetka gradnje spomen-područja vodila samo jedna misao - kako pronaći autora koji će snagom riječi uspjeti u stihove pretočiti priču o kamenim obilježjima za čije su nastajanje zaslužne ruke više od 3000 vatrogasaca, prijatelja nastradalih i građana iz cijele Hrvatske, piše slobodna dalmacija.

Pjesma “Križi” bit će, uz zahvalnicu, darovana upravo njima kao trajni podsjetnik na duh zajedništva u gradnji jedinstvenoga spomenika po idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića.

- Slušao sam “Besidu mojih didov”, koju je napisao Branko, i dogodio mi se “klik”. Počeo sam tražiti tko je napisao te stihove. Preko informacija sam našao njegov broj, dugo smo razgovarali o gradnji križeva... Želio sam da to bude ponosna pjesma, ona koja kazuje o tome kako smo u nevolji svi bili kao jedan. Takvo zajedništvo osjetio sam još samo ‘91., kada smo u Zatonu ostali u okruženju - s neskrivenim nam je oprezom kazivao Dukić moleći nas da mu ni ime ne spominjemo. Ne želi se isticati, tema je previše bolna, rane obitelji stradalih čiji je bio kolega nikada neće zacijeljeti...

A “Križi” su nastale u dahu SEnD Branko Slivar nazvao ga je tri sata nakon njihova telefonskog razgovora. Tekst je bio gotov, a istu noć je Toni Eterović završio glazbu.

Pjesma je ujedno zahvala i udruzi “Suhozid” iz Kolana na otoku Pagu, čijih je 140 članova sagradilo prvi križ koristeći drevnu hrvatsku tehniku gradnje, slažući stijene onako kako su to stoljećima radili njihovi preci, vadeći kamen tradicionalnim alatima...

Čim je bio gotov, pridružila im se skupina od 80 mladih ljudi iz DVD-a Zaton i Tisno koji su za šest sati izgradili i drugi, a poslije su počeli stizati graditelji iz svih krajeva Hrvatske.

U znoju i trudu izniknuli su tako jedinstveni spomenici junacima Kornata.

mirela goreta

KRIŽI

Do kamena kamen, do čovika čovik

Oštrican o’ trudi tiha suza biži Iz hrvatske duše rodu, zemji svojoj Žujima i macon narasli su križi

Pogledaj ih, Bože, veli su i lipi

Za svakoga jedan i svi su nan isti Ka moru ferali, anđelima dota

Da se mrvu tuge u povist primisti

Ogrijat će sunce ča bura oladi

Ne čuju se više usnuli mašklini

Svaka kapja znoja priko suve fuge

Navik je ka timbar ostala na stini