VIDEO  Dan kad je papu Ivana Pavla II. u Zagrebu dočekalo milijun Hrvata

Hrvati, Papa, Zagreb

Dugo smo čekali taj trenutak, ali smo ga i dočekali. Sveti Otac Ivan Pavao II, 10. rujna 1994. zrakoplovom „Al Italie“ u 17 sati i 15 minuta prvi je puta stupio na svetu hrvatsku zemlju.

Još u zrakoplovu u zračnoj luci Pleso u Zagrebu pozdravio ga je kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.

Neopisivo oduševljenje je nastalo kad se na vratima zrakoplova pojavio papa Ivan Pavao II.

Poljubac Svetog Oca hrvatskom tlu bio je i ostat će cjelov ohrabrenja, koji su Hrvati, uzdajući se u vjeru i poslanje Katoličke crkve čekali stoljećima. Potom je prvi odao počast visokom gostu prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman. Hrvatski narod bio je oduševljen.

U svom govoru prigodom prvog posjeta Svetog Oca dr. Franjo Tuđman uz ostalo je naglasio:

„U ime hrvatskog naroda, i svih građana Hrvatske, upućujem Vam riječi pozdravljanja i zahvalnosti što ste došli u zemlju Hrvata, koji su stoljećima čekali na posjet vrhovnog poglavara svoje Crkve. Hrvatska Vas očekuje razdraganih duša i raskriljenih ruku, štujući Vas kao svog zaštitnika i vrhovni moralni autoritet civiliziranoga čovječanstva. Vaš posjet doživljavamo kao dolazak apostola mira i donositelja utjehe božanskog poslanja svim ljudima i narodima, što pate i stradavaju zbog nepravdi i zlosilja u današnjem svijetu. Hrvatski je narod dugo i željno isčekivao taj posjet, do kojeg je konačno došlo u dane ostvarenja njegovih stoljetnih težnji da na svojoj zemlji može živjeti, u skladu s naravnim i Božjim zakonima, kao slobodan i suveren narod. Naša je neizmjerna radost uvećana i zbog toga što Vas Zagreb, glavni grad svih Hrvata, dočekuje u dane kad – sa svojom nadbiskupijom – slavi 900-tu obljetnicu svoga utemeljenja. (…) Pozdravljajući Vas u Hrvatskoj s neizmjernim poštovanjem, dopustite mi da izrazim i želju i nadu, da ćete i za vrijeme ovog kratkog posjeta osjetiti svu gorljivu ljubav prema Vama goleme većine hrvatskog naroda, koji će ostajući vjeran svojoj povijesti biti i nadalje trajnom sastavnicom zapadno-kršćanske civilizacije“ – kazao je Tuđman.

Odgovarajući na pozdrave, papa Ivan Pavao II je uz ostalo rekao:

„U ovom trenutku kad prvi put stupam na hrvatsko tlo, i dok ga s ganućem cjelivam, radostan sam što mogu pozdraviti cijelu ovu zemlju i sve njezine stanovnike. Moj pozdrav ipak ide još dalje, prema Bosni i Hercegovini, prema Sarajevu, gradu mučeniku, kojeg sam kao hodočasnik mira i nade, žarko želio pohoditi. Htio sam donijeti riječ utjehe i solidarnosti tamošnjem napaćenom narodu, sam stati uz njegov bok i ohrabriti ga. Već je prošlo previše vremena otkako rat hara zemljom čiji su stanovnici stoljećima bili navikli na odnose međunarodne snošljivosti i primjerene suradnje.“

Podjeljujući svoj apostolski blagoslov cjelokupnom hrvatskom narodu, papa Ivan Pavao II je na kraju svog pozdravnog govora naglasio:

„Vašem velikodušnom i ponosnom narodu, vašoj suverenoj Republici, svim stanovnicima, bez obzira na razlike u jeziku, vjerskoj tradiciji i na osjećaj narodne pripadnosti, posebno Božjoj Crkvi koja je u Hrvatskoj, želim po zagovoru svete Djevice Marije, svako istinsko dobro u Gospodinu“.

Poslije svečanog dočeka u zračnoj luci, Sveti Otac Ivan Pavao II zajedno se s kardinalom Franjom Kuharićem otputio papamobilom prema zagrebačkoj katedrali, pozdravljen od desetke tisuća Zagrepčana i hodočasnika iz Hrvatske i inozemstva.

S obzirom da tijekom tog prvog papina posjeta Hrvatska još nije bila oslobođena, dolazak Svetog Oca i za hrvatske branitelje bio je veliki podstrek da učine sve da Hrvatska bude Hrvatska, u njezinim granicama.

Mnogi su nažalost dali i svoje živote, osobito u Vojno redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, da već jednom možemo reći „Imamo Hrvatsku!“.

Ovaj posjet sigurno je umnogome pridonio i tome, pa ćemo ga se uvijek rado sjećati i sve činiti da ga se ne zaboravi!

https://www.youtube.com/watch?v=NNdplXJph4A