VIDEO  Branitelj vratio odličja

Branitelj vratio odličja
Jednog od njih, razočaranje je nagnalo da odbaci svoje spomenice i odličja iz Domovinskog rata. Poslao ih je nama, tražeći da ih u njegovo ime vratimo državi.

Stigao nam je paket. U njemu Spomenica Domovinskog rata i orden Prvog hrvatskog redarstvenika. Njihov vlasnik Vilim Bedić više ih ne želi. Nezadovoljnom branitelju željeli smo vratiti njegova odlikovanja. 'Nekada su možda nešto i značila, sada ništa', rekao nam je Bedić. On je među rijetkima koji svojevoljno odbacuju iskazanu im čast. 'To se ja bunim. Nekome se daje šakom i kapom, a nekome se stornira i ono što je bilo', kaže Bedić.

Poput mnogih Bedić nije ostvario zapovjedni čin koji je obavljao tijekom rata. Prije šest godina iz policije otišao je u redovitu mirovinu. Sada živi s oko 3.000 tisuće kuna na mjesec. 'To sam ja mogao dobiti da nisam bio dana u ratu', smatra Bedić. Zdravstveni problemi stigli su prekasno za bilo kakve dodatke. Sada se smatra izigranim, prenosi dnevnik.hr.

'Ja bi vas molio da to vratite ministarstvu branitelja, jer mi to nisu dali sa srcem ni sa iskrenošću', kaže Bedić. Ondje priznaju da je branitelj zakinut zbog lošeg odabira vremena odlaska u mirovinu. 'On nije niti mogao podnijeti zahtjev za status hrvatskog ratnog vojnog invalida jer je na snazi bio stariji prijašnji zakon', kazao je Zoran Komar iz Ministarstva branitelja.

I Udruge upozoravaju da su česte izmjene bile loše za izjednačavanje branitelja u pravima. 'Mislim da treba verificirati svakome ono što mu pripada, napraviti jedan pošten kriterij. I ako nekome pripada jedna mrvica onda je to njegova mrvica koju nitko ne smije uzeti', rekao je Zdravko Lončar, predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika. Bedić je dobio malo, a mnogi i previše. No objava registra branitelja ne dolazi u obzir.

'Sustav kontinuirano radi na pročišćavanju tih podataka', kaže Komar. To ne znači da će u pravima s nekim njegovim snalažljivijim kolegama biti izjednačen i Bedić. Odličja koja im je poslao, poručuju iz ministarstva, bit će mu vraćena. To je jedino na što može za sada računati do neke nove izmjene Zakona.