FOTO/VIDEO  Veljko Kadijević otkrio da mu je Stipe Mesić predlagao uhićenje Tuđmana kako bi spasili Jugoslaviju!

stjepan mesić, crkva, stjepan mesić, Politika, Franjo Tuđman, Ante Gotovina, ivan čermak, Mladen Markač, Stipe Mesić, Stipe Mesić, Croatorum, pismo, Franjo Tuđman, veljko kadijević, Mostar, hrvatski branitelji, Stipe Mesić, Stipe Mesić, Ured predsjednika Republike, povlastice, stjepan mesić
...zbog triju hrvatskih optužnica za ratne zločine, porazgovarao je 2007. godine u Moskvi s novinarkom RTS-a Oliverom Jovičević. Novinarka je tada potvrdila kako je intervju sniman u prostorijama jedne tvrtke u Moskvi u kojoj on boravi od 2001. godine. Rusko državljanstvo dobio je u kolovozu 2008. godine odlukom predsjednika Dimitrija Medvedeva, a Hrvatska je od Rusije zatražila njegovo izručenje.

U razgovoru opisuje događaje vezane za početak rata u SFRJ kao i planirani puč, a govori i o tome zašto su tenkovi JNS izašli na beogradske ulice 9.svibnja 1991. godine u trenucima kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje. Progovara i o prijedlogu kojega mu je 11. ožujka 1991. godine uputio Slobodan Milošević, da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u puč. Dotaknuo se i Stjepana Mesića te Ante Markovića koji su mu predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića te da mu je Mesić rekao da je on liberal i demokrat, a da je Tuđman despot i apsolutist.

Kadijević je inače rođen u selu Glavina Donja, u blizini Imotskog. Majka mu je bila Hrvatica, otac Srbin, a on se deklarirao kao Jugoslaven. U partizane i Komunističku partiju Jugoslavije ušao je 1942. godine. U svibnju 1991. godine izjavio je kako, ako federalne i republičke vlasti ne mogu osigurati mir, učinit će to Jugoslavenska narodna armija. Zajedno s Blagojem Adžićem, Božidarom Stevanovićem, pokojnim Životom Panićem, Vojislavom Šešeljom, Miletom Mrkšićem, Veselinom Šljivančaninom, Miroslavom Radićem, Zvonkom Jurjevićem i Goranom Hadžićem optužen je za zločine u Vukovaru. Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je 17. studenog ove godine, u povodu 20. Obljetnice okupacije Vukovara, kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. godine.

I.M./Dnevno.hr