Velika racija u Vrgorcu: Brišu sve “lažno prijavljene”

Na prošlim parlamentarnim izborima na popisu birača grada Vrgorca bilo je oko 7.100 birača, a u Vrgorskoj krajini ima oko pet tisuća punoljetnih građana.

Informacija je za Danas.hr potvrđena od strane PU splitsko-dalmatinske u kojoj se pozivaju na članak 12. Zakona o prebivalištu kojim je normirano da će "policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih ili fizičkih osoba".

Ta zakonska obaveza vrijedi, ističu, za sva tijela javne vlasti koja u provođenju nekih postupaka dođu do saznanja da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, a koja su zatim dužna o tome izvijestiti policijsku upravu.
‘Čistka' na čitavom području PU splitsko-dalmatinske

Ovakve provjere, kažu nam, obavljaju se i na drugim postajnim područjima drugih policijskih postaja ove uprave, ne samo na vrgoračkom području.

Iz PU splitsko dalmatinske nisu nam znali kazati koliko je policajaca trenutno na terenu. "Vjerojatno svi djelomično imaju obavezu raditi na tome. Još jednom ponavljam, to je nešto što ćemo mi provoditi i na drugim postajnim područjima jer je to naša zakonska obaveza", rečeno nam je.
Brišu građane koji stvarno ne stanuju na prijavljenoj adresi

Na blogu vrgorac.blog.hr stoji kako je akcija počela još jučer kada je na teren poslano nekoliko policijskih grupa koje provjeravaju stanje i brišu sve građane za koje utvrde da stvarno ne stanuju na prijavljenim adresama.

Prema informacijama s bloga, policija je jučer vršila brisanje fiktivno prijavljenih u Vrgorcu, Dusini, Kljenku, Kokorićima, Draževitićima i nekim drugim naseljima, a priča se kako će se u sljedećih desetak dana proći kroz sve mjesne odbore grada Vrgorca i da će biti izbrisani svi za koje se na licu mjesta utvrdi da stvarno ne žive na adresi prijave.

Net.hr