FOTO  Veličanstveni mimohod na ulicama Zagreba

mimohod, Zagreb, Kolinda Grabar Kitarović, hv, HVO, Hrvatska vojska, oluja

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Po završetku, predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne.

 Na mimohodu sudjeluju 42 strana izaslanstva, a sve prati kulturno-umjetnički program. Smotra svečanog mimohoda

Program je nastavljen hrvatskom himnom 'Lijepa naša' koju je otpjevala Riječanka Mia Negovetić i Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Mia je nosila majicu s vukovarskom golubicom, na nogama startasice iz Borova. Potom je minutom šutnje odana počast svim palim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku.

Himna u izvedbi Mie Negovetić i klape Sv, Juraj HRM-a

Svečani mimohod formalno je počeo odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji je izgovorila predsjednica Republike. Nebo iznad Zagreba potom su nadletjeli migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji će mimohod i 'zatvoriti'.

'Neka mimohod krene!'

Potom je uslijedio mimohod pješačkih postrojbi, jedna za drugom prošle su zastave ratnih postrojbi, ratni invalidi, dragovoljci, povijesne postrojbe u živopisnim uniformama. Iza njih stupala je hrvatska vojna budućnost - kadeti te pripadnici legendarnih gardijskih brigada, na čelu s Tigrovima, brigada koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. Tu su i pripadnici specijalnih te operativnih civilnih snaga poput Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatskog Crvenog križa (HCK), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U mimohodu sujeluju i motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija mimohoda bit će šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje, a s Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Poletite s Krilima Oluje

Istodobno, za vrijeme zagrebačkog mimohoda Bračkim će kanalom ploviti četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže. Isplovit će iz Lore te nakon plovidbe Kaštelanskim zaljevom zauzet će poziciju južno od otoka Čiova i na udaljenosti oko 200 metara ispod crkve Gospe od Prizidnice. Uslijedit će rubni pozdrav vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH, istodobno s prolaskom motoriziranog ešalona HRM-a ispred glavne bine tijekom mimohoda u Zagrebu.

Mornarički pozdrav čitavoj Hrvatskoj iz Bračkog kanala

Grad Zagreb priprema proslave na još nekoliko mjesta u središtu grada. U parku Zrinjevcu svi zainteresirani uživo će moći pratiti svečani mimohod na velikome platnu. Program završava u večernjim satima velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Jelačića.

HRT/PIXELL