Večer Grahovljana i Uništana u Zagrebu

bosansko grahovo, Zagreb, večer
...„Dinara-Ponare" iz Zagreba i Župe sv. Ilije Proroka Bosansko Grahovo, u Zagrebu će se po prvi put održati Večer Grahovljana i Uništana, u subotu 14. studenoga 2014.

Susret se biti upriličen u prostorijama Dječačkog sjemeništa na Šalati (Voćarska 106), a program započinje svetom misom koju će u Sjemenišnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog s početkom u 18.30 predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju grahovskoga župnika don Davora Klečine. Na misi će pjevati VIS „Emanuel" iz Velike Gorice.

Nakon misnog slavlja u dvorani Sjemeništa održat će se prigodni domjenak na kojem će uz druženje nazočnih biti pušten i promotivni film o životu Hrvata na području Bos. Grahova i njihovim brojnim aktivnostima kojih je iz godine u godinu sve više.

Na području općine Bos. Grahovo danas živi oko 200 Hrvata u samom gradu, okolnim selima te u selu Uništa na obroncima Dinare koje u crkvenom pogledu pripada župi Kijevo u Šibenskoj biskupiji.

No grahovska dijaspora je puno brojnija budući da je većina od preko 1000 grahovskih Hrvata raseljena već na početku II. svjetskog rata diljem svijeta a najviše u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog druženja je upravo okupiti brojnu grahovsku dijsporu u Hrvatskoj kako bi ih se upoznalo sa situacijom u Bos. Grahovu i ohrabilo u njihovom dolasku i eventualnom ulaganju u rodni kraj.