Vapaj oca otetog Hrvata: Molim vas pustite mi sina, otišao je samo zaraditi kruh

Vapaj oca otetog Hrvata: Molim vas pustite mi sina, otišao je samo zaraditi kruh
... nakon što se pojavila snimka na kojoj Tomislav, pod prijetnjom nožem, izgovara strašnu poruku džihadista egipatskim vlastima: ne oslobodite li u sljedećih 48 sati muslimanske žene iz egipatskih zatvora, borci Sinajske provincije će me ubiti.

Više od 24 sata prošlo je od objave tog uznemirujućeg videa, a Zlatko Salopek u izjavi za francusku novinsku agenciju AFP pozvao je otmičare da mu puste sina.

‘Tražim od ljudi koji drže moga sina da mu dozvole povratak svojoj obitelji. Motiv njegova dolaska u vašu domovinu bio je isključivo da zaradi kruh svojoj djeci. Ništa drugo', zavapio je gospodin Salopek iz svog obiteljskog doma u Vrpolju, prenosi Jutarnji list.

Kao što je poznato, Tomislav je u Egiptu radio kao topograf za jednu francusku kompaniju.

‘Zahvaljujem Francuskoj za sve što je dosad učinila i molim je za suradnju s egipatskim vlastima kako bi spasili moga sina', kazao je još Zlatko Salopek.

Tomislav je, inače, otac dvoje djece, a njegova supruga Nataša u četvrtak je s njegovom sestrom i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić otputovala u Kairo.

Sve je manje vremena za spas 31-godišnjeg Tomislava Salopeka, kojeg su u Egiptu oteli pripadnici tzv. Islamske države.

No pitanje je što Ministarstvo može napraviti ako je zaista riječ o otmici tzv. Islamske države. Teško je očekivati da bi egipatska vlada mogla pristati na ucjenu i to baš kada Egipat otvara proširenje Sueskog kanala.

Načelno su u ovakvim sitacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima, rekao je za HRT Daniel Bučan, bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu.