Vakula najavio promjenu vremena i oluje, izdan niz upozorenja

zoran vakula, upozorenje
Pljuskovi su početkom novoga tjedna mogući, a u četvrtak i petak sigurno će ih biti, ponegdje i izraženijih. Mogući su i na inače pretežno sunčanome Jadranu, gdje se nastavljaju i tople noći i vrući dani, a dodatne nevolje u četvrtak i petak može prouzročiti mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, piše Zoran Vakula za HRT.

Stoga su prognostičari Sektora za vremenske analize i upozorenja DHMZ-a objavili niz upozorenja, i na svojim internetskim stranicama, i u europskom MeteoAlarm sustavu, u kojem će sljedećih dana vjerojatno najviše pozornosti izazvati upozorenja za jugozapad Europe, gdje će biti iznimno vruće.

U Portugalu je primjerice, prema prognozi njihove popularne meteorologinje Terese Abrantes: "Vrlo je velika vjerojatnost temperature ponegdje i više od 47,4 °C - dosadašnjeg rekorda izmjerenog 2003. godine u mjestu Amareleja. Naravno, prema standardima SMO u hladu meteorološke kućice."

Sutra - česti pljuskovi, na Jadranu i dalje vruće, ponegdje uz buru

U Slavoniji, Baranji i Srijemu malo manje toplo nego u srijedu, uz najvišu temperaturu od 26 do 28 °C. No, opasnost od toplinskoga vala koji može utjecati na zdravlje i dalje će postojati zbog ponegdje tople noći. Možda još više od toga mnogima će smetati česti pljuskovi i grmljavina, a mjestimice je moguće i nevrijeme.

Podjednako nestabilno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz manje sunčana vremena nego danas. Vrućih 30 °C moguće je malo gdje, a dojmu manje toplog vremena pridonijet će slab do umjeren sjeveroistočnjak. No, mnogima će vjerojatno ponovno noć biti neugodno topla i sparna.

Ne i u gorskim krajevima, gdje će i najniža temperatura biti oko 16 °C. U unutrašnjosti Istre samo malo viša, a na sjevernom Jadranu oko 25 °C. Pljuskovi su gotovo sigurni u unutrašnjosti, a ponegdje su mogući i uz more, uglavnom na obali, dok će najviše sunčana vremena biti na otocima. Puhat će često umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, uglavnom u noći i ujutro te ponovno navečer.

Nakon malo slabije jutarnje bure, na srednjem će Jadranu zapuhati većinom umjeren maestral, navečer ponovno bura, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, ali uz više oblaka nego početkom tjedna. Najveća vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu je u unutrašnjosti Dalmacije, a najmanja na zadarskom i šibenskom području, te osobito na otocima.

Podjednako i na jugu, gdje će kiša i grmljavina na otocima najvjerojatnije izostati, ali ne i ponegdje na obali i zaobalju. Najniža temperatura oko 26 °C, u unutrašnjosti 20 do 23 °C, a najviša oko 33 °C.

Meteoalarm je za sutra za obalu izdao crveni alarm zbog vrućina, dok je za ostatak zemlje na snazi žuti alarm zbog mogućih izraženih grmljavinskih nevremena.

U petak još nestabilno i bura, pa sunčanije te vruće i na kopnu

I u petak su gotovo diljem kopnenog područja mogući pljuskovi i grmljavina, a za vikend će biti znatno stabilnije i sunčanije, te većinom vruće. Početkom novoga tjedna ponovno se povećava vjerojatnost za pljuskove.

Na Jadranu se nastavljaju i tople noći i vrući dani. I to pretežno sunčani, uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u petak na južnom dijelu. Na sjevernom će pak još i u petak bura uzrokovati ograničenja u prometu, nadajmo se ne i neke druge veće nevolje neupućenim turistima.