Vakula najavio drastičnu promjenu vremena u idućih par dana, ali iznadprosječno toplu 2016.

Vakula najavio drastičnu promjenu vremena u idućih par dana, ali iznadprosječno toplu 2016.
...sasvim stabilna, napisao je za HRT-ov Meteo kutak.

"Premda će i sljedećih dana biti jutarnjih minusa, i drugo hladnije razdoblje od početka godine završava. I koliko se god neki čudili i prisjećali donedavne temperature zraka, pa i današnje, koja se u kontinentalnom području spuštala i na oko -10 °C, jutros na meteorološkim postajama DHMZ-a u Bednji, Gospiću i Sinju i na -12 °C, a prošlih dana ponegdje i niže, pri čemu je i na većini mjesta na Jadranu u ovome tjednu bila niža od 0 °C - kad se sve zbroji, oduzme i podijeli - srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela siječnja diljem je Hrvatske barem malo viša od prosječne iz službenog klimatološkog razdoblja (1961-1990.), a ponegdje čak i od one iz novijeg, toplijeg razdoblja (1981-2010.).

Cijela godina toplija od prosjeka

Štoviše, odstupanje od službenog razdoblja je većinom veće od 1°C, i kad bi isto ostalo i na kraju mjeseca, klimatološka ocjena bila bi najmanje "normalno", a u mnogim mjestima čak i "toplo", piše Vakula.

Posljednji tjedan siječanj diljem zemlje bit će iznadprosječno topao, uz najvišu temperaturu zraka u mnogim danima oko 10 stupnjeva Celzijevih, dok će i prvi tjedni veljače biti topliji nego što je uobičajeno.

Vakula prognozira kako povremena buduća hladnija razdoblja neće biti dugotrajna niti toliko izražena te kako će cijela ova godina biti znatno toplija od prosjeka.

index.hr