Ustavni sud pušta Sanadera na slobodu

Ivo Sanader, HDZ, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Mladen Barišić, HDZ, Ivo Sanader, sabor, prisega, Ivo Sanader, Ivo Sanader, korupcija, Ivo Sanader, izručenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, Ivo Sanader, jamčevina, sloboda, Ivo Sanader, pritvor, sloboda, Ivo Sanader, Radimir Čačić, Ivo Sanader, presuda, Ivo Sanader, suđenje, bolnica, problemi sa srcem, sloboda, Ivo Sanader, Ustavni sud RH

"Isti dan kad je ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju FIMI-MEDIA (30. rujna 2015.) Vrhovni sud donio je i rješenje kojim je podnositelju ustavne tužbe produljio istražni zatvor pozivajući se na opasnost da će podnositelj pobjeći radi izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti.

Ova se odluka, donesena u povodu ustavne tužbe protiv tog rješenja, bavi isključivo procesnim pitanjima vezanim uz produljenje istražnog zatvora podnositelju u slučaju FIMI-MEDIA, a ne krivnjom podnositelja (meritumom) u tom predmetu.", stoji u obrazloženju presude.

U obrazloženju stoji i kako je Ustavni sud utvrdio da razlozi koje je Vrhovni sud naveo u osporenom rješenju nisu dostatni i i relevantni da bi opravdali bojazan od bijega podnositelja do stupnja da mu je u rujnu 2015. bilo potrebno ponovo oduzeti slobodu.

S time je podnositelju povrijeđeno njegovo temeljno ustavno prav o na slobodu (u proceduralnom aspektu) koje mu je zajamčeno člankom 22. Ustava i člankom 5. Europske konvencije o ljudskim pravima.

Ako ne bude nove odluke, 1. prosinca Sanader će biti na slobodi

Osporeno rješenje Vrhovnog suda o produljenju istražnog zatvora prestaje važiti najkasnije 30. studenoga 2015. u 24:00 sata ako do tog vremena nadležni sud ne donese: - novo rješenje o produljenju istražnog zatvora podnositelju zasnovano na dostatnim i relevantnim razlozima koji mogu opravdati oduzimanje njegove slobode, ili novo rješenje o određivanju mjera opreza radi osiguranja prisutnosti podnositelja pred sudom, bez istodobnog oduzimanja slobode podnositelju.

"Ocijeni li nadležni sud da i dalje postoji opasnost od bijega podnositelja (s ciljem izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti u smislu članka 123. stavka 1. točke 1. ZKP - a/08) iz nekih drugih razloga koji nisu navedeni u osporenom rješenju, a koji su dostatni i relevantni za produljenje aktivnog istraž nog zatvora podnositelju, točka II. izreke ove odluke ostavlja dovoljno vremena nadležnom sudu da po toj osnovi donese novo rješenje koje će zamijeniti osporeno.

Ne bude li to slučaj, točka II. izreke ove odluke ostavlja dovoljno vremena nadležnom sudu da donese, smatra li potrebnim i na zakonu osnovanim, novo rješenje kojim će odrediti blaža sredstva radi ostvarenja iste svrhe koju je Vrhovni sud nastojao postići osporenim rješenjem. Drugim riječima, ocijeni li sud da i dalje postoji opasnost od bijega p odnositelja s ciljem izbjegavanja kaznenopravne odgovornosti, ovlašten je odrediti odgovarajuće mjere opreza iz članka 98. ZKP - a/08 kojima se postiže ista svrha (osiguranje podnositeljeve prisutnosti pred sudom), ali bez zadiranja u njegovu slobodu, uvijek uz otvorenu zakonsku mogućnost da se u slučaju nepridržavanja izrečene mjere ona zamijeni istražnim zatvorom.

Takvo bi sudsko rješenje bilo izraz uravnoteživanja ustavnog zahtjeva vezanog uz slobodu podnositelja s ustavnim mogućnostima njezina ograničavan ja.

Ova odluka ne priječi nadležni sud da do donošenja prvostupanjske presude odredi istražni zatvor podnositelju po nekoj drugoj osnovi", stoji u obrazloženju odluke koju potpisuje Jasna Omejec.

Izvor: index.hr