Ustavni sud oslobađa Glavaša!?

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš
Ustavni sud 29. travnja ove godine donio je odluku koja širom otvara vrata mogućnosti da se iz proceduralnog razloga ukine presuda. Naime, ustavni su suci ukinuli presudu za prodaju droge Puljaninu D. T. s obrazloženjem da je u njezinu donošenju kao članica vijeća pulskog Županijskog suda sudjelovala sutkinja koja je "također bila članica vijeća istog suda koje je donijelo rješenje o produljenju pritvora" D. T.-u.

S obzirom da se isto dogodilo i u slučaju Glavaš, da su u vijeću zagrebačkog Županijskog suda koje ga je osudilo na 10 godina zatvora sjedili suci koji su ranije odlučivali o pritvoru, više je nego izvjesno da bi Ustavni sud mogao vratiti postupak protiv osječkog ratnog zločinca na početak.

Drugim riječima, Ustavni sud smatra da niti jedan član sudskoga vijeća koji sudi nekom optuženiku ranije mu nije smio niti produljiti pritvor.

Visokopozicionirani pravosudni dužnosnik za Slobodnu Dalmaciju kaže kako se čini da je Ustavni sud "donio ovakvu odluku da bi omogućio rušenje presude protiv Glavaša".

Tvrdi da je riječ o novoj praksi koja nema uporište u našim zakonima.

Na proceduralnu grešku u žalbi su se uhvatili i Glavaševi odvjetnici. Potvrdio je to Ante Madunić, koji je u žalbi kao bitnu povredu odredaba kaznenog postupka naveo činjenicu da je na glavnoj raspravi sudjelovala "kao sutkinja – članica vijeća Rajka Tomerlin-Almer, iako je ista sudjelovala u donošenju odluke od strane izvanraspravnog vijeća 23. studenoga 2007. godine", kada je odlučeno o produljenju pritvora dvojici Glavaševih suoptuženika.

O žalbi će se prvo izjašnjavati Vrhovni sud na sjednici koja počinje 31. svibnja; ne obori li Vrhovni sud presudu protiv Glavaša, a malo je vjerojatno da hoće, njegovi će se odvjetnici obratiti Ustavnom sudu, koji će, bude li se pridržavao vlastitih standarda, slučaj Glavaš vratiti na početak.

Glavaševi odvjetnici ne spominju detalj koji slučaju daje dodatnu bizarnost: primijeni li se dosljedno odluka Ustavnog suda, o žalbi na presudu Glavašu ne bi se smio izjašnjavati ni Vrhovni sud, jer je većina njegovih sudaca u različitim fazama postupka protiv Glavaša i suoptuženika također sudjelovala u donošenju procesnih odluka.