Ustavni sud odlučio da policajci smiju biti tetovirani

policajac

... ispunjava zadana mjerila zdravstvene sposobnosti koja se traže pri primanju u državnu službu ili na školovanje za policijskog službenika.

MUP-ovim pravilnikom takva se tetovaža tretira kao medicinski uvjetovana kontraindikacija.

Prema ocjeni Ustavnog suda, u povodu prijedloga Andrije Krivaka iz Zagreba, ta je odredba ukinuta s tim da prestaje važiti 31. prosinca. Do tada je zapravo MUP dobio priliku valjano obrazložiti ono što u svojem očitovanju nisu uspjeli kad je ministar bio Ranko Ostojić.

Naime, prema Zakonu o policiji, osoba koja se prima u policiju mora imati "posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost", a ministar je uz suglasnost ministra zdravstva ovlašten pravilnikom utvrditi mjerila za tu vrstu sposobnosti.

Iz očitovanja MUP-a ne proizlazi da su sporne kontraindikacije utemeljene "na stajalištu medicinske znanosti ili struke prema kojemu su tetovaže odstupanje od stanja zdravlja koje utječe na psihičku ili tjelesnu sposobnost - posebno u pogledu sposobnosti za obavljanje određenog posla".

Krivak je tvrdio da je riječ o diskriminaciji jer ne postoji razuman i uvjerljiv razlog zbog kojeg bi se nekoga samo zbog tetovaže moglo proglasiti zdravstveno nesposobnim.

Nedopustivo je i da netko ispašta cijeli život zbog trenutka nepromišljenosti, a danas je to i globalni pomodni trend. Čak i počinitelji kaznenih djela imaju pravo na rehabilitaciju, ustvrdio je Krivak. Postotak "nesposobnih" za policijsku službu zbog tetovaže kreće se oko jedan posto, naveo je MUP.