Umjesto zviždača predsjednica spašava ubojice i kriminalce!

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači
...za gospodarski kriminal, ubojstva, teške krađe, razbojništvo, proizvodnju i dilanje droge, napad na službene osobe, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, izaziva popriličnu nevjericu. Nitko ne spori pravo Predsjednice da dodjeli pojedincima oprost, ali abolirati osobe koje su planski krenule u pljačku, drogu, kriminal i ubojstva odluka je koja duboko kompromitira instituciju Predsjednice Republike. Umjesto da sa svog respektabilnog položaja uputi snažnu i odlučnu poruku da kompromisa s kriminalom i korupcijom nema, da će svatko tko krene u polusvijet kriminala biti najstrože kažnjen, Kolinda Grabar-Kitarović donosi takve odluke, kojima direktno podriva napore policije, DORH-a i pravosuđa u borbi protiv kriminala i korupcije.

Jedno je sigurno, ovom odlukom o oprostu Kolinda Grabar-Kitarović stekla je simpatije brojnih kriminalaca, ubojica, dilera i svih onih koji se zbog ovakvih privilegija, u kriminal kao unosan biznis tek planiraju upustiti. Jesmo li dovoljno bogata i sigurna država da nas siva zona i kriminal ne ugrožavaju i ne zabrinjavaju? Koju poruku građani Hrvatske mogu isčitati iz takvog postupka Predsjednice? - pita se Vesna Balenović.

Imamo Predsjednicu!

Oprosti koje kriminalcima daje Kolinda Grabar-Kitarović društveno su veoma štetni. Kriminalce se podučava da i u slučaju primjerenog kažnjavanja njihovih nedjela imaju džokera u rukavu, džokera na kojega mogu računati, džokera koji se zove „oprost predsjednice". Kriminalcima bi najveća kazna bila konfiskacija njihove kompletne imovine koju su u svom lopovskom radnom vijeku stekli. Konfiskacijom bi se obezvrijedio njihov dugogodišnji kriminalni rad i spriječilo da uživaju u plodovima svog lopovluka. U Italiji koja se godinama bori protiv organiziranog kriminala i koja u Europi ima najveće iskustvo, kompletna se imovina kriminalaca konfiscira i dodjeljuje na korištenje raznim socijalnim službama. U Hrvatskoj posve suprotno, ovakvim praštanjem, kriminalcima se šalje poruka: „Ako Vas zbog kriminala i osude, imamo Predsjednicu!" - rekla je Vesna Balenović.

Kriminalci i ubojice, građani su prvog reda, a zviždači drugog?

Predsjednica je uoči predsjedničkih izbora javno obećavala zaštitu i povrat zviždača na posao s kojeg su udaljeni, a na koncu zaštitu nije pružila niti jednom zviždaču, već su zaštitu i slobodu dobili kriminalci, dileri drogom, ubojice i posredno donatori njene predsjedničke kampanje. - rekla je Vesna Balenović.

Kao Povjerenicu za zviždače u Uredu predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović nikad me nije primila na razgovor, da sasluša probleme zviždača koji su u pravilu prvi na udaru kriminalaca. Željela sam između ostalog Predsjednicu upoznati i s nekim od konkretnih zviždača i posljedicama koje trpe zbog svog hrabrog upozoravanja na kriminal i korupciju. Htjela sam predstaviti pored ostalih i zadarskog zviždača Borisa Franića, koji je ukazao na višemilijunski kriminal u Đačkom domu i dobio otkaz. Zbog pretrpljenog šikaniranja od strane ravnatelja zadarskog đačkog doma kojeg je prozvao za kriminal, Borisu Franiću se značajno pogoršalo zdravstveno stanje, te je trpio posljedice angine pectoris i dijabetesa. Predsjednicu nije nikad zainteresirala situacija, niti zdravstveno stanje Borisa Franića, niti drugih zviždača i heroja poštene Hrvatske. Predsjednica je svojim ponašanjem i postupcima pokazala da s velikom pozornošću uvažava zdravstvene probleme kriminalaca, ali ne i zdravstvene probleme poštenih zviždača. Jesu li za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kriminalci i ubojice građani prvog reda, a zviždači drugog? Na žalost, danas svjedočimo da se Predsjednica odlučila spašavati ubojice i kriminalce umjesto zviždača! - rekla je Vesna Balenović.

Oduzeto pravo na slobodu, ne na liječenje!

Prigodom obrazlaganja odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, u priopćenju Predsjednice stoji, da je primarno uzela u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja.

Predsjednica je zaboravila da zatvorskom kaznom osuđenim kriminalcima nije oduzeto pravo na liječenje, već pravo na slobodu. Prava zatvorenika, pa tako i pravo na zdravstvenu zaštitu regulirana su Ustavom, međunarodnim aktima, te Zakonom o izvršavanju kazne zatvora.

Zdravstvena zaštita zatvorenika ostvaruje su u ambulantama kaznionica i Zatvorskim bolnicama. U slučajevima hitnosti ili nemogućnosti zbrinjavanja u Zatvorskoj bolnici zatvorenike se upućuje u zdravstvene ustanove u javnome zdravstvu, kakve koriste i svi ostali građani. Razina skrbi, mjere i aktivnosti zdravstvene zaštite zatvorenika kvalitetom i opsegom usklađena je sa propisima u javnom zdravstvu, tako da se zatvorenici mogu svakodnevno liječiti kod liječnika u javnom zdravstvu, pri čemu im se propisuju i lijekovi kao i ostalim građanima. Po kriteriju kojim se Predsjednica formalno vodila pri dodjeli oprosta tajkunu Leonu Suliću, do slobode bi mogle doći tisuće zatvorenika s istim ili težim dijagnozama. Jeli status tajkuna pri dodijeli oprosta Leonu Suliću bio presudan i zašto ne primjenjuje iste kriterije pri donošenju oprosta i na ostale zatvorenike, na žalost zna samo predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Abolirala prijatelja svog najvećeg donatora!

U sklopu 25 oprosta koje je dala Predsjednica primjećujemo još jedan upitan oprost. Naime, Predsjednica je čini se pomilovanjima pojedinih zatvorenika počela vraćati dugove prema donatorima iz njezine predsjedničke kampanje. Poznato je da je barem jedan od aboliranih dobar prijatelj i poslovni partner najvećeg donatora iz predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

Time se šalje jako loša poruka i otvara sumnja da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović institut oprosta pravomoćno osuđenih zatvorenika protuzakonito koristi kao osobnu gestu zahvale donatorima svoje predsjedničke kampanje, čime dovodi u pitanje vlastitu vjerodostojnost i nepristranost, što je apsolutno neprihvatljivo i vrijedno svake osude. - rekla je Vesna Balenović.

Vesna Balenović