Vukovar: Prosvjed se nastavlja od 9 sati, najavljeni autobusi iz čitave Hrvatske i dolazak Thompsona?

Prosvjednici su sinoć isplanirali novo okupljanje jutros u 9 sati.

vukovarskoj policijskoj postaji doznaje se da su se noćas nešto iza ponoći razišli prosvjednici okupljeni oko policijske zgrade, koji su tražili oslobađanje privedenih zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

Ponovno bi se trebali okupiti jutros oko 9 sati te odlučiti koje će daljnje akcije poduzeti.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara sinoć su naglasili kako se po cijeloj Hrvatskoj održavaju sjednice Stožera i da se organiziraju autobusi s braniteljima i domoljubima koji su spremni doći u Vukovar. Spominjao se i dolazak Thompsona.

Penava: Vlada krivo tumači zakon u Vukovaru

Vlada u Vukovaru krivo tumači članke Ustava koji govore o suživotu većinskog i manjinskog naroda, ustvrdio je dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Ivan Penava, komentirajući prosvjede protiv dvojezičnosti u Vukovaru.

Penava, komentirajući sinoć na javnoj televiziji prosvjede koje je izazvalo postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima, izjavio je da nisu ostvarene zakonske pretpostavke, odnosno članak 8. Ustava o pravima nacionalnih manjina koji jasno kaže da se sva prava i zakoni po pitanju nacionalnih manjina primjenjuju jedino pod uvjetom poštivanja i nacionalnih manjina i većinskog naroda.

'Pali na najniže grane'

Ustvrdio je da su povratnici u Vukovar s jučerašnjim danom 'pali na najniže grane od povratka u taj grad'. Pitajući se 'gdje je danas u Vukovaru poštivanje hrvatskog naroda, gdje je tu suživot i kome je jučer bila potrebna ćirilica', ustvrdio je kako je to samo 'još jedan pokušaj zamagljivanja otužne hrvatske stvarnosti'.

Opovrgnuo je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmjenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti. 'HDZ je i danas rekao da ne pristaje na to u Vukovaru. Zahtjevamo da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta, a nikako se ne zalažemo za dvojezičnost kakvu nažalost neki pokušavaju nametnuti', rekao je Penava.

Istaknuo je i da žali ako je došlo do bilo kakvog ozljeđivanja te se nada da se takvo što više neće ponoviti.

Vrkić izvrijeđan

Prosvjednike privedene u vukovarskoj policijskoj postaji sinoć je, u svojstvu počasnog građanina Vukovara, posjetio osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, no dio prosvjednika koji su okupljeni ispred policijske zgrade dočekali su ga s uvredljivim porukama na račun njegove uloge u mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja.

Prosvjednike je posjetio i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji se, kako je izjavio, uvjerio da se s njima dobro postupa. Rekao je kako ne očekuje da će oni iz pritvora biti pušteni do jutra.

Fratri molili s prosvjednicima

Potporu prosvjednicima, koji su cijeli dan prosvjedovali u Vukovaru zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, potporu su došli dati fratri iz vukovarske Crkve sv. Filipa i Jakova, predvođeni gvardijanom Gordanom Propadalom.

Oni su zajedno s prosvjednicima molili za mir i pronalaženje kompromisnog rješenja koje bi smirilo situaciju u Vukovaru, koja je 'uzavrela' nakon jutrošnjeg postavljanja ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima na nekoliko zgrada tijela državne uprave u Vukovaru.

Prosvjednici su se okupili i ispred zgrade vukovarsko-srijemske policije u Vinkovcima, gdje također traže puštanje na slobodu privedenih prosvjednika, prije svih Steve Culeja, predsjednika Udruge specijalne policije Grada Vinkovaca, koji je prijepodne u Vukovaru pozivao na nasilno skidanje ploča.

Hina