Uhićena piromanka, sumnja se da je zapalila požar kod Šibenika

požar, Šibenik, zagađenje, ugljični monoksid, klimatske promijene, ocean, vatra, požar, amazona

Hrvatska je policija večeras uhitila ženu za koju sumnjaju da je podmetnula požar na području šibenske Dubrave.

“Vezano uz požar koji je jučer, 27. srpnja oko 13:30 izbio na području šibenske Dubrave, obavještavamo kako je provedenim očevidom policija utvrdila da se radi o namjerno izazvanom, odnosno podmetnutom požaru.

Predanim radom i temeljem saznanja prikupljenih očevidom, policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske suzili su krug osumnjičenih osoba te tijekom popodneva uhitili žensku osobu koju dovode u izravnu vezu s izazivanjem požara.

Nad njom se provodi kriminalističko istraživanje, a o rezultatima istraživanja šibenska policija pravovremeno će upoznati javnost kad se steknu svi uvjeti za to”, objavila je večeras policija.

Pronađene i kocke za potpalu?

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da su na požarištu pronađene kocke za potpalu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izjavio je navečer da je požar kod šibenske Dubrave pod potpunom kontrolom, danas se provodila sanacija požarišta, a procjenjuje da će vatrogasna intervencija u trajanju od 28 sati stajati minimalno četiri do pet milijuna kuna.

“Požar je pod potpunom kontrolom. Vatrogasci su noćas uložili nadljudski napor, zajedno s vojskom, policijom, građanima koji su pomagali u ovoj bitci s požarom prsa o prsa. Vatrenu oluju pobijedili smo jutros oko pola 5, požar je stavljen pod kontrolu, a tijekom dana nastavili smo saniranje i reducirali smo vatrogasne snage”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

Istaknuo je kako je pri intervenciji pokazana visoka razina organizacije – od podizanja vatrogasnih snaga s kontinenta, gdje su tijekom noći “digli” vatrogasce iz sedam županija, do uključivanja vojske, policije, sustava civilne zaštite i lokalne samouprave.

Upitan koliko je novca potrošeno za ovu vatrogasnu intervenciju u trajanju od 28 sati, rekao je da će direktni troškovi iznositi minimalno četiri do pet milijuna kuna.

“Svaka vatrogasna intervencija je jedan veliki trošak, ne samo direktno za naše vatrogasne postrojbe. To je trošak za jedinice lokalne samouprave i osnivače javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava. Moramo organizirati gorivo, prehranu, rad vatrogasaca, rad pilota, kanadera, tehničara, to su direktni novci koji se mogu očitati”, objasnio je Tucaković.

Sedam kanadera sudjelovalo u gašenju

Naglasio je da postoji i indirektna, odnosno sekundarna šteta i da je riječ o štetama na usjevima, biljnom i životinjskom svijetu čiji je oporavak dugotrajan.

Prethodno je izjavio kako je po prvoj procjeni sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Damirom Dukićem izmjerio oko 900 hektara izgorjele površine.

U gašenju je sudjelovalo sedam kanadera, oko 200 vatrogasaca, građani, policija i vojska. Lakše su ozlijeđena četvorica vatrogasaca. Riječ je ozljedama koljena, ruke, opeklinama lica i udisanju dima, ali nitko od njih nije životno ugrožen jer su sve ozljede lakše i svima je na vrijeme pružena liječnička pomoć.

Autocesta A1 bila je zatvorena za sav promet u oba smjera između čvorova Pirovac i Vrpolje, a evakuirano je oko 50 stanovnika i turista, koji su se jutros oko 8 sati vratili svojim kućama. Policija istražuje kako je buknuo požar, a sumnja se i na ljudski faktor./HMS/