Uhićena Marina Lovrić Merzel: Osumnjičena zbog više kaznenih djela

Iz kaznene prijeve proizlazi osnovana sumnja da je županica u vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela

Službenici PNUSKOK-a su u srijedu ujutro iz obiteljske kuće u sisačkoj Ulici Drage Radovića izveli uhićenu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel nakon što su čak šest sati, u nazočnosti svjedoka, pretraživali kuću iz koje su ponijeli i nekoliko kutija dokumenata.

Pretrazi i uhićenju bio je nazočan i sisački odvjetnik Dragan Crnković. USKOK već mjesec dana provodi detaljnu istragu protiv županice Lovrić Merzel na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke. Iz kaznene prijeve proizlazi osnovana sumnja da je županica u vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela, kojima je oštetila Županiju.

Uz ostalo je osumnjičena da je objektu Podružnice Uprave Hrvatskih šuma u Sisku održavala pripremne sastanke sa dijelom članova županijske skupštine, a troškove hrane i pića, po njenom je nalogu, plaćala županija iako za to nije bilo osnova, pa je županija oštećena za najmanje 134.000 kuna.

U istom je objektu Marina Lovrić Merzel organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji, te privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila županija čime joj je pribavljena imovinska korist od najmanje 48.000,00 kuna.

Rješenje o pokretanju istrage doneseno je i protiv drugookrivljenog bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića, koji je naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove i na njezinoj svadbenoj svečanosti, a troškove u iznosu od najmanje 9.600 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma.

No, to nije jedino čime će teretiti SDP-ovu županicu, čiji je položaj ozbiljno uzdrman početkom godine javnim optužbama za korupciju koje je objavila nekadašnje njezine bliske suradnice Jasmine Jovev. Ona je kao šefica kabineta županice Lovrić Merzel javno optuužila županicu za cijeli niz koruptivnih radnji, lažnih faktura, dvostrukih računa i izvlačenja novca iz županijskog proračuna. O tome je Jasmina Jovev prije godinu izvijestila je DORH, policiju i USKOK.

Županica je prijavljena i da je naštetila Županiji, a pogodovala sebi pri prodaji Cesta Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću, te za skupu kupnju objekta autosalona za potrebe županijske hitne medicinske pomoći. Osim nje, krim policajci su ispitali i više njenih najbližih suradnika.

SDP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru jutros su vrlo suzdržano reagirali na informaciju o uhićenju sisačko-moslavačke županice, SDP-ove Marine Lovrić Merzel, izbjegavajući izravne komentare.

Premalo znam da bih komentirala, rekla je Vesna Fabijančić Križanić.

Uhićenje Lovrić Merzel nije željela komentirati ni Ingrid Antičević Marinović. Ne bih to komentirala, od jutra sam u Saboru i ne znam detalje, rekla je Hini nakon sjednice saborskog Odbora za zakonodavstvo.

Ma ne mogu ništa komentirati, uzvratio je novinarima Davor Bernardić.

Šime Lučin vjeruje kako će se SDP danas službeno očitovati o Merzel Lovrić. Ipak kaže da je iznenađen i da nije očekivao takav razvoj događaja.

»Vjerojatno ćete danas službeno dobiti od stranke priopćenje, a da sam iznenađen, jesam. Nisam ovo očekivao«, izjavio je Lučin novinarima.

Hina