Ugrožena politička prava Hrvata u Bosni i Hercegovini – Političkim inženjeringom od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine

Hrvati u BIH, Ruža Tomašić, nacionalne manjine, Europski parlament u Briselu, Ruža Tomašić, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Ruža Tomašić, Hrvatska, Ruža Tomašić, Hrvati u BIH, izdaja, Hrvatska zemlja, Ruža Tomašić, hsp ante starčević

Poštovani,

Trenutno se u Bosni i Hercegovini provodi prvi popis stanovništva nakon rata. Nažalost,ne radi se o pukoj statistici, već o prvoklasnom političkom pitanju na kojem se temeljibudućnost BiH. Rat je nakon Daytona nastavljen drugim sredstvima, a međunarodna zajednica je prekoinstitucije visokog predstavnika često prednjačila u jednostranom miniranju potpisanihsporazuma. Takva su rješenja dodatno doprinosila asimetričnosti državnog uređenja, čija su glavna žrtva Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivan narod. I ovaj će popispokazati kako su Hrvati nestali ili nestaju iz većinski srpskih i bošnjačkih sredina, što nijeslučajnost, već direktna posljedica odnosa međunarodne zajednice prema hrvatskompitanju u BiH u ratu i nakon njega.

Ovim putem Vas želim pitati hoće li Komisija i na koji način stati u zaštitu političkih prava Hrvata u BiH, jer se radi o hrvatskim državljanima, a time i građanima EU.

Ovo je jedan od najvećih ispita za Europsku uniju, a Vaša će efikasnost u ovom slučaju pokazati koliko doista vrijedi biti građaninom EU i koliko je Unija spremna učiniti zazaštitu svojih građana u trećim zemljama.


Ruža Tomašić European Parliament