Udruga Zviždač: Nacionalizacija INE, jedino rješenje!

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači

To su na žalost omogućili brojni utjecajni pojedinci i političke garniture koje su upravo morale štititi hrvatske interese u INI, a to nisu činile. Zapostavili su nacionalni, javni interes u korist svog osobnog interesa, te su svoju poziciju moći i utjecaja posve sigurno konvertirali u forinte. Prije mjesec dana, na okruglom stolu na temu budućnosti INE, u Novinarskom domu u Zagrebu, govorila sam o potrebi vraćanja INE u hrvatske ruke nacionalizacijom, uz naknadu ili bez naknade, ovisno hoćemo li uvažiti ili ne štetu koju su mađari tijekom proteklih godina nanijeli tržišnom rastu i tehnološkom razvoju INE. - podsjeća predsjednica udruge Zviždač, Vesna Balenović.

Kad je Vlada SDP-a 2003. godine „darovala" MOL-u 25 posto INE za nerealnih 505 milijuna dolara, umjesto za cca 6 milijardi dolara koliko su realno vrijedili prodani udjeli, opravdavali su se potrebom otvaranja prema svjetskim tržištima, da bi naučili kako posluju veliki „igrači". Ako su Slavko Linić, Tomislav Dragičević, Stjepan Mesić i još neki doista htjeli nešto naučiti, nisu morali prodavati INU, mogli su upisati večernju školu, nakon koje bi sigurno izišli pametniji. No, ipak smatram da osnovni motiv prodaje nije bila želja za znanjem, već za nekoliko milijardi dolara provizije, kao nagrade za ustupanje udjela INE i prepuštanje upravljačkih prava nad cijelom Inom u mađarske ruke.

Ministar Panenić prespavao

Zašto je bivši načelnik Općine Tompojevci, a sada još uvijek tehnički ministar Tomislav Panenić prespavao i zašto nije odlučno i oštro reagirao na mađarsko izmiještanje 600 tona nafte iz sisačke u riječku Rafineriju. Zna li gospodin Panenić da se u ovoj zadnjoj provokaciji mađara ne smije ponašati kao slučajni promatrač, već kao hrvatski ministar koji upravlja resorom gospodarstva zaključno sa danom svog razrješenja, te imenovanja novog ministra. Zbog otvorenih provokacija koje vodstvo INE godinama sustavno provodi suprotnih utvrđenoj energetskoj politici RH, ministar gospodarstva Panenić, makar i zadnjeg dana svog mandata trebao bi pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Uprave INE Zoltana Aldotta i kompletne Uprave i Nadzornog odbora INE. Ako je INA ovu uspjelu provokaciju s premještanjem 600 tona nafte iz Siska u Rijeku mađarskim lokomotivama, opravdala testiranjem mogućih transportnih putova, onda im je ministar Panenić trebao naložiti da još jednom utvrde gradivo i ponove vježbu preispitivanja transportnih mogućnosti željeznice, na način da HŽ Cargo tu istu naftu preveze, ali ovaj puta u suprotnom smjeru, iz Rijeke natrag u sisačku Rafineriju. U protivnom dozvolit ćemo i još više osnažiti strance da raspolažu i upravljaju našim prirodnim resursima bez pitanja, kako žele i umiju, suprotno jasno definiranoj energetskoj politici RH, pri tome srozavajući naš ugled i ugled Vlade RH.- rekla je Balenović.

Mađari naše rafinerije prepustili koroziji

Prilikom kupoprodaje udjela INE 2003. godine mađari su preuzeli obvezu investiranja i obnove sisačke i riječke Rafinerije u roku pet godina. Mađari su obilato investirali, ali u vlastite rafinerije Tisza i Duna u Mađarskoj, a naše rafinerije prepustili su koroziji. Zbog gotovo svakodnevnih ekoloških incidenata Sisak je postao grad bolesti i pogreba, a ne grad napretka. Za to su odgovorne sve protekle Vlade, jer su dozvoljavale Upravi Ine, da joj profit bude ispred života građana. Ne isključujem mogućnost da je Uprava Ine učestalim kvarovima i ekološkim incidentima, stvarala opću klimu, u kojoj će jedino rješenje postati zatvaranje Rafinerije. Na taj način mađarski partneri Hrvatsku namjeravaju od regionalnog lidera u istraživanju i preradi ugljikovodika pretvoriti tek u mrežu benzinskih postaja. U konačnici plan mađara je ukidanje rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj i potpuna ovisnost o tehnološki opremljenim mađarskim rafinerijama Duna i Tisza.

Sisak je vjerojatno jedini grad na svijetu koji je tužio nacionalnu naftnu kompaniju zbog sustavnog zagađivanja zraka, vode i tla, a da je istovremeno predsjednik Republike (Stjepan Mesić op.p.) tu istu kompaniju nagradio i proglasio Društveno odgovornom kompanijom. Nisam godinama uzalud stotinama priopćenja upozoravala na trag novca koji zaudara na naftu i na piramidu kriminala koji završavaju na Pantovčaku. Umjesto da Uprava INE danas hitno novce ulaže u obnovu i tehnološka unapređenja naših rafinerija, novce ulažu u otpremnine radnika i gašenje proizvodnje. - upozorava Balenović.

Upitna energetska opstojnost Hrvatske

Zbog ukazivanja na organiziranu pljačku u INI i devastaciju sisačke Rafinerije dobila sam izvanredni otkaz, zatvorske i novčane kazne, progonjena sam i sudski kažnjavana. Zbog svoje dosljednosti za pravdom i borbe protiv kriminala morala sam napustiti i angažman u Uredu predsjednice Republike. Unatoč pritiscima koji i dalje traju i danas ukazujem na prevažan problem, a to je energetska opstojnost RH. Naši mađarski partneri u INI, u maniri kolonizatora, sustavno uništavaju tu opstojnost i žele nas učiniti energetski potpuno ovisnim o sebi. S takvim željama mogu se složiti samo oni pojedinci koji su svoje duše odavno zamijenili za forinte i oni koji ne razumiju da INA nije samo jedna od firmi, već da predstavlja pokretački duh rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva i najvažniju osovinu u provođenju hrvatske gospodarske politike.

Vjerujemo da se neće ostvariti crne slutnje Antuna Gustava Matoša iz Stare pjesme da ..."Među narodima mi Hrvati sada, jesmo zadnji robovi bez vlasti, osuđeni pasti i propasti bez časti." Ono što su za spas INE propustile učiniti sve dosadašnje Vlade, zajedno s tehničkom Vladom premijera Tihomira Oreškovića, vjerujemo da će u uskoro učiniti nova Vlada Andreja Plenkovića.- rekla je Vesna Balenović.

Predsjednica udruge Zviždač
Vesna Balenović