Udruga Franak

udruga franak, Volksbank, presuda Visokog trgovačkog suda, banke, štediše, švicarska, razina tečaja eura, udruga franak, franak, Švicarska narodna banka, udruga franak, franak, samoubojstva, krediti, Švicarci, Švicarska narodna banka, franak, franak, euro, Kemal Duraković, švicarski franak, kredit u švicarcima, kredit, franak, švicarski franak, franak, udruga franak, švicarski franak, Narodna stranka , udruga franak, banke, hrvatske banke, švicarski franak, udruga franak, hrvatske banke, udruga franak, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Sberbank, Raiffeisenbank Austria , udruga franak, banke, Švicarci protiv , referendum, socijalna pomoć, švicarska, švicarski franak, kredit u švicarcima, švicarski franak, Ljubljana, korupcija, najkorumpiranija, švicarska
„Banke žele iskoristiti ovu situaciju kako bi uvjerile građane u svoje dobre namjere i brigu za dobrostanje građana. Da su zaista socijalno osjetljive, ne bi se morale tako nazivati u svom priopćenju već bi to za njih trebalo govoriti njihovo poslovanje. Naši članovi su zgroženi činjenicom da u trenutku kada se ozbiljno radi na rješavanju problema koji je nastao kao rezultat nezakonitog poslovanja banaka, te iste banke govore da suosjećaju s onima na kojima nepravedno zarađuju već godinama", smatra Udruga Franak.

Iz Udruge govore da se ovdje radi o pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti:,,Hrvatska udruga banaka izjavila je kako će najavljivano rješenje Vlade ići na teret poreznih obveznika. Hrvatska udruga banaka očito zaboravlja koliko su banke dodatnog profita zarađivale godinama. Radi se o više od tri milijarde kuna po kamati i više od osam milijardi kuna na temelju tečajne razlike u CHF kreditima. Na taj način su u proračun direktno uplatile, na štetu lihvarenih građana, preko dvije milijarde kuna. Nikome nije u interesu da se našteti bilo kojoj pravnoj osobi u Republici Hrvatskoj, ali ako želimo zdravu ekonomiju i gospodarski rast, potrebno je sankcionirati nezakonita poslovanja tih pravnih osoba."

Udruga Franak upozorava da banke mogu tražiti ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona, ali je nedopustivo prejudicirati odluke Ustavnog suda i na taj način ucjenjivati Vladu Republike Hrvatske te zastrašivati građane i sve porezne obveznike ove države. Iz Udruge zaključuju da su takve najave HUB-a direktan pritisak na Ustavni sud.

Još su jedan od pokušaja manipulacije, smatraju predstavnici Udruge Franak, izjave o kupovini jahti i apartmana kreditima u švicarskim francima. Kažu kako je 98 posto kredita upravo stambenih i to za prvu nekretninu. Zbog nezakonitog poslovanja banaka, mnogi su deložirani iz tih svojih prvih, nažalost i jedinih, nekretnina. U isto vrijeme, podsjeća Udruga Franak, te banke su isplaćivale dodatne bonuse članovima svojih uprava čija privatna imovina uvelike premašuje njihove mogućnosti.

Dodaju da se ovdje radi i o ignoriranju presude Vrhovnog suda u kojoj stoji da su banke nezakonito poslovale. „Gospodin Bohaček radi veliku štetu bankarskom sektoru, pa čak i onim bankama koje nisu nudile ovaj proizvod. Svojim će nastupima dokrajčiti povjerenje koje su nekoć uživali u svojoj javnosti te tako i direktno ugrožava sve dioničare banaka i građane koji imaju depozite u istim bankama", smatra Udruga Franak.

„Bankama zapravo ne treba davati porezne olakšice, već ih treba oštro kazniti zbog teških manipulacija kamatama na bankarskom tržištu, što je svojom odlukom potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske. Tražimo da se postavi pitanje kaznene odgovornost pojedinih članova uprave banaka i odgovornih u Odjelima za upravljanje rizicima zbog lihvarenja građana, nezakonitog poslovanja i jednostranog podizanja kamatnih stopa te plasiranja na tržište izuzetno rizičnih i špekulativnih kredita bez adekvatnih upozorenja.

Iz Udruge predlažu bankama, ako se zaista žele pokazati kao socijalno osjetljive, neka podrže konverziju uz umanjenje glavnice i isplatu preplaćenih sredstava, ali za sve CHF kredite, i za one otplaćene i za one otkazane. Također, građanima neka vrate sve preplaćene kamate u svim kreditima i dodatnu zaradu na tečajnoj razlici u zadnjih 10 godina. „Ako žele vratiti svoj ugled i povjerenje građana, neka im se ispričaju, vrate nekretnine koje su nezakonito ovršile i zbrinu sve one kojima su uništile živote."

Napore Vlade da riješi ovu krizu pozdravljaju jer ,,vrijeme je da netko bankama pokaže da niti jedan ugovor ne može biti iznad Zakona i Ustava Republike Hrvatske". Udruga Franak poručuje da nacionalni interes države mora biti zaštita svojih građana koji su prevareni i izdani. „Ova situacija postaje bezizlazna za mnoge naše članove te ako se ona ubrzo ne riješi, možemo očekivati svašta", zaključuju predstavnici Udruge Franak.