Udar na standard građana, pogranične propusnice poskupljuju 400 posto !

Od početnih 60 kuna, koliko je "žuta" propusnica koštala do sada, prvog dana hrvatskog članstva u EU-u građani će za nju morati izdvojiti fantastičnih 300 kuna. To donekle opravdava stampedo u policijskoj postaji u Metkoviću, gdje su tisuće hrvatskih državljana s obje strane granice navalili na propusnice.
Iako je MUP još u svibnju informirao da će propusnice kojima se u pograničnom području može boraviti najduže do sedam dana i to u rasponu od pet kilometara, nakon 1. srpnja biti skuplje, nitko nije mogao pretpostaviti da će cijena drastično porasti. Za razliku od drugih pograničnih područja, gdje pogranične propusnice građanima trebaju jedino za lakši dolazak do svojih poljoprivrednih zemljišta, u Metkoviću i uz granicu s hercegovačke strane propusnice ljudima olakšavaju svakodnevni život, primjerice odlazak na posao ili u školu, piše Slobodna Dalmacija.

- Nove pogranične propusnice će se izdavati od 1. srpnja po cijeni od 300 kuna. Stare (žute) propusnice izdane hrvatskim državljanima na rok od pet godina, nadležna tijela u BiH će bez naknade zamijeniti za nove biometrijske propusnice - priopćeno je iz MUP-a.

Trenutačno nije poznato koliko će koštati nove propusnice za hrvatske državljane kada ih budu ishodili u graničnoj policiji BiH. Međutim, sasvim je razvidno da će za građane BiH, dakle za sve stanovnike susjedne države koji ne posjeduju hrvatsko državljanstvo, a propusnicu traže prema odredbama novog Sporazuma između RH i BiH o pograničnom prometu, biti preskupe. Naime, to će biti prevelik izdatak za standard tamošnjih građana, jer u BiH biometrijska putovnica košta 40 konvertibilnih maraka (160 kuna), a za propusnicu, koja je isprava nižeg ranga, trebali bi u Hrvatskoj izdvojiti 300 kuna (75 konvertibilnih maraka).

Između Hrvatske i BiH, prema sporazumu o pograničnom prometu i suradnji, koji stupa na snagu u ponedjeljak samo su dva prijelaza - Bijača na jugu i Bosanska Gradiška na sjeveru - određeni za međunarodni promet roba i putnika. Ostali su prijelazi kategorizirani za putnički promet bez carinske službe ili kao malogranični za lokalno stanovništvo.