Učenici u Kninu preko Facebooka dogovorili šaketanje: Masovna tučnjava pred školom

Tučnjave kninskih srednjoškolaca i srednjoškolaca iz janjevačkih obitelji u Kistanjama svojevrstan su kninski socijalni fenomen. Do prije nekoliko godina bile su redovite, što ispred srednje škole, što navečer ispred kafića i klubova, a onda je, sve do ponedjeljka, uslijedilo gotovo dvogodišnje "primirje".

Naime, zadnja takva tučnjava zabilježena je u siječnju 2011. godine, kada je u obračunu između tridesetak učenika njih šest bilo ozlijeđeno, prenosi Slobodna Dalmacija.

Posljedice ove posljednje tučnjave još se ne znaju, a neslužbene informacije variraju pa se govori da je u tučnjavi sudjelovalo od petnaest do nekoliko desetaka srednjoškolaca.

Srednjoškolci šute, ravnatelj kaže da nema točnih informacija, a iz policije nije stiglo nikakvo službeno priopćenje. Od glasnogovornice PU šibensko-kninske ipak smo dobili šturu izjavu o tome da se sve okolnosti još istražuju.

Policijska istraga
- Policija prikuplja obavijesti radi utvrđivanja točnih okolnosti događaja. Prikupljamo obavijesti od sudionika i svjedoka događaja. Za sada ne možemo izlaziti u javnost ni s kakvim konkretnijim informacijama - kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor.

Ravnatelj Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Stipe Djaković govori nam da je tučnjava, čini se, dogovorena preko Facebooka.

- Ne znam ništa konkretno jer u ponedjeljak nisam bio u školi i još uvijek slažem kockice. Prema informacijama koje imam, u tučnjavi je sudjelovalo petnaestak učenika. Izgleda da su sve to dogovorili preko Facebooka i onda se došli "istresti" ispred škole. Naravno, osuđujem ovakvo ponašanje - kazao nam je ravnatelj Djaković.

Informaciju da je sve dogovoreno preko Facebooka dao nam je i jedan nastavnik koji je želio ostati anoniman.

- Koliko mi je poznato, ovo je dogovoreno preko Facebooka. Ova tučnjava je rezultat klasične priče oko podjele na "naše" i "njihove" - govori nam taj nastavnik i dodaje da je, prema njegovim informacijama, u tučnjavi sudjelovalo nekoliko desetaka učenika.
Mirko Antunović, ravnatelj Srednje škole Lovre Montija, koja se nalazi u istom objektu kao i Srednja škola kralja Zvonimira, u utorak je bio nedostupan.

Srednjoškolci koje smo zatekli ispred školske zgrade nisu htjeli ništa govoriti o tučnjavi, no naknadno smo ipak uspjeli doći do izjave nekih sudionika. Navodno je sve počelo kada su se krajem prošlog tjedna potukli učenici iz Knina i učenici putnici iz Kistanja.

Prema izjavi jednog sudionika tučnjave, koju ipak treba uzeti s rezervom, sve je počelo prošloga tjedna kada je, po njegovoj priči, dvadeset srednjoškolaca iz Kistanja pretuklo trojicu učenika iz Knina. Tada je dogovorena masovna tučnjava koja se dogodila u ponedjeljak.

Opet, neslužbeno, navodno je u tučnjavi udarac u glavu, rastavljajući učenike, dobio i policajac, što su iz policije demantirali.

Nitko ništa ne poduzima
Policija je inače u utorak dežurala ispred srednje škole s dva policijska automobila.

Sve to opet je uznemirilo roditelje. Jedan otac kninskog srednjoškolca, koji nije sudjelovao u tučnjavi, kazao nam je tražeći anonimnost:

- To se neće smiriti dok netko ne izgubi glavu. Pa poznato je da neki od tih klinaca u školu nose boksere i pajsere. A izgleda da nastavnike i ravnatelje nije briga. Nitko ništa ne poduzima da se problem riješi.