Ubili ga četnici, a vodi se kao žrtva Jasenovca

četnici, jasenovac

U spomen na taj krvavi događaj, ispred urušene i obrasle kuće njegovog oca okupila se šira rodbina od kojih je njih šest po prvi put nakon 50 godina stiglo iz daleke Argentine.

 - Moj djever je bio invalid, pa zato nije išao u rat. Kada su stigli četnici tražeći kuću partizanskog pukovnika a kasnije generala Ivana Gaće, Marijan je bio jedini muškarac u selu.

Po pričama starijih, odveden je u Pivčev dolac podno sela, gdje je na stravičan način ubijen, piše slobodna dalmacija.

Stoga smo ja i moja dva sina s obiteljima došli po prvi put iz Argentine na ovo mjesto, ovdje ispred njegovog doma, kako bi odali dužno poštovanje tom velikom čovjeku, kazala nam je Iva Gaće.

Da sve bude još bolnije, u zadnje vrijeme pokojnikovo ime kruži internetom kao žrtvom Jasenovca.

 - To me najviše i boli. Ovim našim činom želimo saznati istinu. Moj ujak nije nikakva žrtva Jasenovca, već četničkih hordi koje su nanijele veliko zlo ovom narodu. Sjećam se kako se pričalo da je umirući ispod sebe iskopao veliku rupu. To je istina i kao takva mora se prezentirati, ogorčeno će pokojnikova rodica Ljubica Lončar.

Priču o nasilnoj smrti Marijana Gaće potvrdili su i mještani Berislav i Ivan Gaće, uputivši nas na mjesto stravičnog zlodjela. Nakon obilaska obiteljskog doma, rodbina se uputila na pokojnikov grob, gdje su položili cvijeće i upalili svijeće.

TEKST I SNIMKA MLADEN NEJAŠMIĆ