Ubij ga, molim te. To će mi biti najljepši dar za rođendan

zatvor, ivan bender, ubojstvo, silovanje, dileri, droga, policija, dodjela stanova, branitelji, manijak, policija, zatvor, otmica, akcija, taksa, pedofilija, silovanje, ivan bender, zatvor, zlouporaba položaja, silovanje, napad, sud, pljačka banke, Mostar, presuda, pucnjava, Sarajevo, pedofil, Livno, Tomislavgrad, ubojstvo, bjegunac, poticaj, Široki Brijeg, zatvor, vikend, pištolj, javni red i mir, narušavanje, ćatići, majka, sud, ubojstvo, grčka, Široki Brijeg, krađa, policija, crna kronika, poreč, pokušaj ubojstva, sdp h, Hrvatska, hrvatska vlast, zaduženost stanovništva, zaduženja, šverc, uhićenje, BIH, srpkinje, iznenađenje, Njemačka, izbjeglica, izbjeglice, Sarajevo, pucnjava, Mostar, napad, maloljetnik, lišen slobode

... vlasnik restorana La Rive u Poreču prekinuo njihovu vezu. Ja sam Marija, ovo je Sandra. Mi smo sestre blizanke. Bavimo se ucjenama, kriminalom i zavođenjem.

Ovako su se prilikom tulumarenja po Poreču fatalne blizanke Jokić predstavile Porečaninu A. V. zvanom Sale, bivšem zatvoreniku, a danas soboslikaru, kojeg su odabrale da bude njihov privatni plaćeni ubojica, piše Jutarnji.hr.

On je u početku mislio da se zafrkavaju, ali je ovaj susret u porečkom kafiću Cimare negdje u rujnu prošle godine bio samo uvod u pakleni plan sestara da pokušaju likvidirati poznatog porečkog ugostitelja Ziju Muratija. Upravo podignuta optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva otkriva sve nevjerojatne detalje ove priče.

Bogati sponzori

Sandra i Marija (28) dobro su poznate porečke noćne ptice. Atraktivne blizanke, s dvojnim, hrvatskim i bjeloruskim, državljanstvom, predstavljale su se po gradu kao tour-operatorice velike ruske agencije, iako za njih u tom biznisu nitko nije čuo. Marija je službeno nezaposlena, a Sandra je u cijeloj 2012. zaradila oko 39 tisuća kuna.

No zato su redovito operirale po diskotekama, restoranima i kafićima i razbacivale se novcem, a mnogi su gubili glavu za njima. Obje su, kažu oni koji ih poznaju, toliko lijepe da bi muškarci zbog njih ubijali i besplatno. A one su to koristile i često su viđane u društvu bogatih sponzora. Sandra je s 19. godina upoznala Muratija, 42- godišnjeg poduzetnika i imućnog vlasnika restorana La Riva.

On je, naravno, oženjen i ima djecu, ali sa Sandrom je bio u paralelnoj vezi unatrag osam godina. Ženu nikad nije ostavio, a nestrpljivoj Sandri u moru darova poklonio je i polovicu svog porečkog stana. Nije joj bilo dovoljno, veza je pukla, i to nakon javne tučnjave samo mjesec dana prije nego što je počela planirati njegovo ubojstvo.

Padali su tada šamari, udarci, s obje strane, a sve je završilo na sudu koji ih je kaznio zbog remećenja javnog reda i mira.

- Sada mi se gadi, nas troje bismo trebali smisliti kako da mu maznemo lovu - govorila je mjesec dana kasnije Sandra sestri i Saletu o raskidu s Muratijem. Našli su se u parku u Ulici Ive Lole Ribara, 13. je listopada i sestre su konačno odlučile predstaviti Saletu svoj plan.

- Kad Murati dolazi u Poreč, sa sobom uvijek ima najmanje 50 tisuća eura. U torbici ili jakni - objasnila je i dodala: bilo bi dobro da imamo pištolj.
‘Nisam ga želio ubiti'

- Prvo ćemo ga opljačkati, onda ubiti. Ziju treba odraditi u Rovinju - rekla je.

Blizanke su Saletu nudile polovicu novca koji nađe kod Muratija kad ga ubije. Drugu polovicu podijelile bi one.

Detalje dogovora otkrio je policiji sam A. V. zvani Sale. Blizanke su mu bile privlačne i s njima se intenzivno družio, a i sam je već odslužio 14 mjeseci zatvora zbog krađe i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. No, na stvarno ubojstvo, rekao je istražiteljima, nije bio spreman.

Da se ljepotice iz Bjelorusije ne šale, shvatio je kad su mu istog dana donijele 250 eura da kupi pištolj i bocu Dom Perignona.

Bio je to "start up" paket za ubojstvo. No, on se preplašio.

- Nisam ga mislio ubiti. Samo sam im uzeo novac, pištolj nikad nisam nabavio, a lovu sam potrošio na kupnju knaufa i profila - reći će kasnije istražiteljima Sale, koji se po izlasku iz zatvora bavio soboslikarskim radovima.

No, cure su mu dojavile da je Murati u Njemačkoj i da se u Poreč vraća tek u studenome. Nagovarale su ga da mu u auto ubaci drogu pa da izgleda da je ubijen jer je dilao. A ako ubojstvo ne uspije, govorila je Sandra, barem će ga osuditi za drogu.

Upozorio žrtvu

Sve je bilo spremno za likvidaciju. Sandra nije željela odustati, uporno je tražila da se Ziju riješi, na ovaj ili onaj način.

- Vraća se 11. studenog. Ubij ga. To će mi biti najljepši poklon za rođendan - govorila je Saletu.

No, cure su ubrzo nanjušile da ih A. V. zavlači. Zvale su ga danima, da ga pitaju je li nabavio pištolj, a on im je govorio da ne brinu ili im se uopće nije javljao.

- Ne zezaj se s nama, odmah se moramo naći. Otići ćemo u Zagreb ili Srbiju i angažirati nekog drugog - govorile su mu. On je pak odlučio nazvati Muratija na broj mobitela koji je ukrao iz Sandrinog mobitela i upozorio ga što mu se sprema.

To je i sam Murati potvrdio istražiteljima.
Prijetila mafijom

- Nazvao me neki čovjek i rekao mi da mi se sprema nešto loše i da mi samo želi pomoći. Rekao sam mu da ću se sam pobrinuti za sebe i da više ne zove. Nisam se našao s njim - rekao je Zijo kasnije istražiteljima. Dodao je da je tijekom cijele prošle godine pokušao prekinuti svoju vezu sa Sandrom, koja se ponašala čudno i koja mu je prije raskida prijetila ubojstvom i njega i njegova sina Emira.

Od straha je pobjegao iz grada kad su blizanke uhićene. Nije htio riskirati. Iako mu je bivša ljubavnica prijetila, nije očekivao da je doista nekog unajmila da ga ubije.

Na kraju je sve puklo kad je Sandra počela nazivati Saletovu suprugu M. V. Time ga je htjela pritisnuti da "odradi Ziju": - Uzet ću ti najmilije. Upucat ću ti dijete pa tebe. Ja imam porečku mafiju iza sebe - prijetila joj je Sandra na mobitel jer joj Sale nije vratio novac koji mu je dala za pištolj, a i odugovlačio je s prepadom na Muratija.

Acina žena otišla je na policiju, a tada je i on sve priznao. Blizanke su ubrzo uhićene. Obje su, naravno, porekle da su planirale Muratijevo ubojstvo. Tvrde da je sve isplanirao i predložio soboslikar Sale.

- Ja još volim tog čovjeka - branila se pred istražiteljima Sandra Jokić.
‘Razorit ću ti brak, pojest će te mrak'

Pulski ŽDO je prikupljanjem velikog broja dokaza utvrdio, kako kažu u optužnici, da je iskaz Ace V. uvjerljiviji od iskaza blizanki.

Utvrđeno je, provjerom mobilne komunikacije, da je Aco V. doista zvao Ziju Muratija, da su sestre prijetile Acinoj supruzi, a kako je Aco u svom iskazu teretio i sam sebe, istražitelji su povjerovali njemu u cijelosti.

Njegov se iskaz u potpunosti poklapao s dokazima. Sestre su optužene da su zajedno poticale drugu osobu da izravno napadne život ili tijelo žrtve s ciljem protupravne koristi i koristoljublja.

Sandra Jokić posebno je optužena da je prijetila smrću supruzi Ace V., a Marija Jokić da je prijetila Aci V., i to rečenicom: "Razorit ću ti brak, pojest će te mrak, ne znaš s kime se kačiš, šaljem ljude da te ubiju".

SUDIONICI

Zijo Murati

- imućni porečki ugostitelj, meta zločina

Sandra i Marija Jokić

- blizanke bjeloruskog podrijetla, Sandra je bila Muratijeva ljubavnica i naručiteljica njegova ubojstva

Aco V.

- odabran kao plaćeni ubojica, soboslikar i bivši zatvorenik kojeg su sestre unajmile da ubije Muratija,

ali on je odustao i sve prijavio policiji

Acina supruga M. V.

- Sandra joj je prijetila smrću kako bi Acu natjerala da ubije Muratija, no ona je sve prijavila policiji i tako pokrenula istragu koja je dovela do uhićenja sestara