U znak solidarnosti stali tramvaji, autobusi, vlakovi...

štrajk, Hrvatska u EU

Na dva sata stale su sve službe koje su nam važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće. Takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća, piše hrt.hr

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stali su u podne na pet minuta.

Nastava u školama završila je za danas, a za one mlađe organiziran je dnevni boravak.  Tijekom štrajka solidarnosti zaposlenici u hrvatskim školama će od 12 do 14 sati na sastancima raspravljati o štetnosti predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) za prava radnika i dostojanstvo rada.

Sve bolnice u Hrvatskoj rade normalno, a medicinske sestre i tehničari dat će potporu štrajku tijekom svoje pauze između 12 i 14 sati. U Zagrebu je okupljanje najavljeno ispred KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Sveti Duh. Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je da liječnici podupiru štrajk solidarnosti, ali neće danas organizirati prosvjede. No HLS će aktivno sudjelovati u općem štrajku koji najavljuju sindikalne središnjice, poručio je Babić.

U minutu do 12 upaljene su sirene na svim dizalicama u brodogradilištu 3. maj. Radnici su na radnim mjestima, ali će rad prekinuti na jedan sat.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić izvjestio je da se štrajk solidarnosti provodi u većini javnih ustanova u Splitu te da je zadovoljan odzivom.