U ZG Holdingu: 14 radnika s lažnim diplomama

Uprava ZG Holdinga, Vodoopskrba i odvodnja (VIO), krivotvorene diplome, Zagreb, temeljem anonimne predstavke, Zagrebački holding, krivotvorene diplome, svjedodžbe i diplome
Vodoopskrba i odvodnja (VIO) utvrdila je u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 18. ožujka 2014. postojanje 14 krivotvorenih diploma i raskinula ugovore o radu s tim zaposlenicima, no nakon toga je sedmero njih ponovno zaposleno preko agencije za privremeno zapošljavanje, objavila je danas Uprava Zagrebačkog holdinga.

Iz Uprave Holdinga navode kako je temeljem anonimne predstavke i njihova naloga Služba za unutarnju reviziju i kontrolu u VIO-u utvrdila postojanje 14 nevjerodostojnih, odnosno krivotvorenih diploma i svjedodžbi kod 12 zaposlenika VIO-a, jedne bivše zaposlenice VIO-a koja je u postupku utvrđivanja vjerodostojnosti diplome sklopila ugovor o radu sa ZG holdingom i jednog radnika angažiranog putem agencije za privremeno zapošljavanje.

VIO je sa zaposlenicima koji su krivotvorene diplome i svjedodžbe uporabili kao prave diplome i svjedodžbe sklopio sporazume o prestanku ugovora o radu umjesto izvanrednih ili redovnih otkaza ugovora o radu uvjetovanih skrivljenim ponašanjem radnika. Također, 15. veljače 2011. VIO je podnio kaznene prijave protiv 12 zaposlenika radi krivotvorenja isprava, navodi se iz Holdinga.

Nakon toga VIO je putem agencije za privremeno zapošljavanje angažirao sedam bivših radnika, unatoč činjenici da je za te radnike prethodno u postupku provjere vjerodostojnosti njihovih svjedodžbi utvrđeno da su neosporno uporabili krivotvorene svjedodžbe kao prave i na temelju njih zasnovali radni odnos.

Uprava je stoga VIO-u naložila pokretanje disciplinskog postupka protiv osobe odgovorne za angažman tih radnika zbog nanošenja grube štete ugledu ZG Holdinga.

Na pitanje hoće li i u drugim društvima ZG holdinga biti sličnih situacija, iz Holdinga poručuju kako ne treba prejudicirati takve stvari, no u tijeku je kontrola diploma i svjedodžbi svih 11 i pol tisuća zaposlenika Holdinga.

Hina