FOTO  U Zagrebu u organizaciji Napretka održan međunarodni seminar o socijalnom dijalogu

HKD Napredak, napredak, Zagreb
Procjena socijalnog dijaloga kao ključa za poboljšanje društvenih uvjeta", a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (EZA), pod pokrovitljstvom Europske unije.

O ulozi socijalnog dijaloga u razvoju svakog društva, posebno onih jugoistočne Europe, razgovarlo je 30 predstavika sindikalnih i radničkih organizacija iz nekoliko zemalja s naglaskom na zemlje regije.

Konferenciju je otvorio predsjednik HKD-a Napredak, mons. prof. dr. Franjo Topić ističući važnost kulture mira i dijaloga, osvrnuvši se na dolazak pape Franje u Sarajevo. „Papa je govorio sve ono što i Napredak promiče i drago nam je što svojim pozitivnom radom pridonosimo društvu na način kako to i Papa govori. tŠto god čovjek dobroga učini to je božansko". „Blago mirotvorcima oni će se sinovima Božjim zvati. Nemojte samo govoriti o miru, činite nešto za mir", riječi su pape Franje koje prof. Topić prenosi kao ključne. „Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Zato je bitno da nema rata i da stvaramo mirotvornu atmosferu u društvu", rekao je prof. Topić.

Nakon prof. Topića, prisutnima se obratio ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske dr. Mirando Mrsić, te izrazio zadovoljstvo sudjelovanja na konferenciji. „Mi u Hrvatskoj socijalni dijalog njegujemo već 20 godina, od kad je osnovano Gospodarsko-socijalno vijeće. Bilo je uspona i padova, no svi su svjesni situacije da bez dijaloga nema napretka. U kriznim vremenima bilo je jako teško sačuvati radnička prava, no ono što je Vlada učinila u četiri godine jest da je zadržala osnovna radnička prava usprkos svemu." Ministar Mrsić je istaknuo i da je u proteklom razdoblju Vlada radila na izgradnji tripartitnih odnosa - poslodavaca, sindikata i Vlade. Novi projekt Vlade koji je u pripremi, svima će služiti kada promišljaju o pojedinim promjenama i kada se predlažu određene promjene, u cilju pravilnog djelovanja. Institut za razvoj radnih odnosa projekt je koji će financirati Europska unija te se nadamo da će pomoći i unaprijedi socijalni dijalog. Taj bi institut bio izvan Vlade, prikupljao bi podatke na području rada i na takav način omogućavao socijalnim partnerima korisne podatke za buduće djelovanje.", rekao je ministar Mrsić.
Piergiorgio Sciacqua, kopredsjednik EZA-e referiro se na dolazak Pape u Sarajevo, na kojemu je i osobno prisustvovao. "Odmah bih želio ovaj događaj povezati s onim što je papa Franjo rekao krajem studenog tijekom posjeta Europskom parlamentu, što je, po meni, njegov najvažniji govor. Spomenuo je neke vrlo važne stvari za čitavu Europu, no osvrnuo se i na balkansko područje. Rekao je da se treba usredotočiti na povezivanje Balkana, da je to važno za Europu te da će tada Europa biti potpuna i da će se osnažiti stanje mira. Upravo u mojoj zemlji postoje jednake poteškoće u dijalogu, tj. jednaka je tendencija monologa. Spomenuo bih jednu encikliku pape, koja dodiruje ove teme, a govori o očuvanju svega što je stvoreno, ali i o planetu koji je centar svega. Mi moramo stvoriti taj planet suradnje. Moramo zajedno raditi da suzbijemo siromaštvo i postignemo društvo jednakosti.", rekao je Sciacqua.
I brojni drugi govornici iz sindikata istaknuli su kako je važno progovarati o svim problemima i izazovima s kojima se poslodavci i sindikati susreću svakoga dana. Ključno je čovjeka vratiti u središte svijeta i života, a ne kapital kojim upravljaju moćnici, a što je najveći problem današnjice i uzrok sveopće krize.
Između ostalih u programu konferencije su govorili: predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever; predsjednik Nezavisnog samostalnog sindikata Solidarnost - Poljska, Jozef Mozolewski's; predsjednik Ujedinjenih gradskih sindikata Nezavisnosti - Srbija, Branimir Čanak; potpredsjednik Udruge radnika Nova Slovenija - ZD Nsi, Anton Kokalj; potpredsjednik saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Selvedin Šatorović; član Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Slobodan Savović i drugi.

Oriana Španović