U spomen na Zrinske i Frankopane

... bubnjarskog orkestra Zrinske garde i Puhačkog orkestra Općine Nedelišće, koje su u formiranoj procesiji ušli u župnu crkvu sv. Nikole. Na čelu mimohoda je bila čakovečka Zrinska garda. 

Misno slavlje je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon mise slijedila je smotra povijesnih postrojbi na Trgu Republike, polaganje svijeća i vijenaca kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, kod ulazne kule Zrinskoga grada te kod spomenika "Oproštaj" u dvorištu Zrinskoga grada.

Predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec naglasio je veličinu žrtve koju su za slobodu domovine prije 341 godinu dali Zrinski i Frankopan. Njihov primjer treba se i danas slijediti, jer su njih dvojica interes društva stavili ispred vlastitog, poručio je Sobočanec.

Zamjenik međimurskog župana Matija Posavec kazao je kako je ovogodišnja proslava Dana Međimurske županije podignuta na višu razinu, jer je jesenas Sabor 30. travnja proglasio spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana. 

Program Dana Međimurske županije nastavlja se večeras srednjovjekovnim balom u Starom gradu Zrinskih dok će Zrinska garda sutra otputovati u Zagreb gdje će na Jelačićevu trgu predati prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora. Vrhunac proslave bit će u ponedjaljak, 30. travnja, svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije.

Međimurska županija prije 19 godina kao svoj dan odabrala je 30. travnja kao spomen na tragičnu pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mestu 1671. godine.

Izvor: HRT.hr