U špici sezone svaki drugi krevet prazan

plaža Banje

Koliko god bježali od suočavanja sa stvarnošću, pokazuju to neumoljivo brojke iz dana u dan, pa na polovici srpnja, usred špice turističke sezone, Hrvatska obala ugošćava ukupno oko 840 tisuća turista, što znači da je trenutno svaki drugi registrirani krevet u zemlji – prazan. To se jedino ne odnosi na hotele koji su popunjeni oko 85 posto, kao i kampovi, ali drugima ne cvjetaju ruže, piše slobodnadalmacija.hr.

Problemi su i u hotelskim paviljonima, baš kao i u obiteljskom smještaju. Nekima ide bolje, drugima lošije, ali ukupno gledano, do sada smo u „minusu“ za pet posto gostiju i noćenja, što je bilo očekivano u srpnju.

U prvoj polovici srpnja, sve obalne županije od Istre do Dubrovačke, u minusu su od tri do pet posto. Jer, najmanje što se planiralo bilo je ponoviti lanjsku godinu. A to još uvijek nije napravljeno, jer nam je u prvoj polovici srpnja, kao jednog od dva najizdašnija mjeseca u turističkoj godini, došlo oko sto tisuća gostiju manje nego lani. To već nisu zanemarive brojke jer svaki podbačaj u srpnju i kolovozu pravi je potres na razini ukupnog godišnjeg plana. Radi se o mjesecima u kojima se ostvari gotovo polovica turističkog prometa godine, pa i najmanji „minus“ zove na uzbunu.

Kristalna kugla

Zato (ne)uspješna turistička sezona na Jadranu ovih dana puni medijske naslovnice informacijama o tome koliko jest ili nije lošija nego lani, baš kao i gledanjima u kristalnu kuglu ne bi li se dobili odgovori kako će se turistički biznis dalje razvijati ove godine.

A ovogodišnja sezona, o kojoj se toliko počne pričati tek u vrijeme kada državne službe krenu na godišnje odmore, zapravo je za sve profesionalce – završena priča. Hotelske rezervacije odavno su napravljene i manje-više svaki direktor prodaje već zna kakvo će mu stanje biti do listopada. Poneku „rupu“ pokušava popuniti last-minute prodajom, staviti poneku akciju, sniženje, dodatnu uslugu za istu cijenu...

Ozbiljni obiteljski iznajmljivači još su tijekom zime radili buking i primali akontacije za dolaske pa su i svoju zauzetost uglavnom već dobro posložili s većim ili manjim rupama. Kampovi će i dalje svoju popunjenost najviše zahvaljivati meteorološkim uvjetima, baš kao i nautičari. Zato će se malo koga iz turističke branše pronaći da je zatečen razvojem događanja u ovogodišnjoj poslovnoj godini. Svi su, kažu, sve znali i očekivali.