U Metkoviću otkriveni ilegalni migranti: Dolina Neretve posebno im je zanimljiva, evo i zašto

migranti kamera
Riječ je o dvojici muškaraca koji su se ilegalno najvjerojatnije preko brda Predolca ili Šibanice spustili u Metković. Osim ovoga ilegalnog ulaska preko takozvane zelene granice i granična policija često zaustavi imigrante u pokušaju ilegalnog ulaska u RH. Metković se tako našao na ilegalnoj migrantskoj ruti.

Ovaj problem postaje itekako aktualan kada se zna da su hercegovačka mjesta uz granicu puna migranata koji žele prijeći granicu i dokopati se zemalja zapadne Europe preko Hrvatske.

U Ljubuškom, Čapljini i drugim gradovima svakodnevno se mogu vidjeti skupine migranata, što je posebno eskaliralo nakon otvaranja prihvatnog centra u Selakovcu kod Mostara. U naselju Gabela polje slobodno se prošetavaju migranti, a tako je i kod Doljana i Dračeva u čapljinskoj općini.

Prema službenim podacima nadležnih institucija u BIH je do sada ušlo više od 6.500 migranata, koji se preko hrvatske granice žele dokopati zemalja zapadne Europe pa je za očekivati da će dio njih pokušati ući u EU preko Metkovića.

U BiH dolaze migranti iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka te država sjeverne Afrike. Neki prema vlastitim svjedočenjima putuje i dvije godine i krijumčarima su dali velike iznose novca.

Još proljetos je policija Republike Srpske poslala je dramatično upozorenje hrvatskim kolegama o preko 120 000 migranata koji se približavaju Bosni i Hercegovini, ispituju granicu i traže slabe točke kako bi ilegalno ušli u ovu zemlju.

U BiH cvijeta posao prebacivanja migranata preko granice, što u najvećem broju slučajeva završava neuspjehom jer šverceri ljudima nesretne imigrante ostavljaju u naseljima uz granicu pa oni dalje sami tumaraju misleći da su već ušli u Hrvatsku odnosno EU.

Premda do sada jug nije bio zanimljiv ilegalnim migrantima koji su uglavnom u Hrvatsku iz BiH dolazili preko zapadne Bosne svjedoci smo da se izbjegličke rute svakodnevno mijenjaju pa je za pretpostaviti da bi u takvim okolnostima dolina Neretve odnosno Dubrovačko-neretvanska županija mogla postati izbor imigrantima u bijegu na zapad.

Upućeniji u ovu problematiku ističu da bi migranti iz Hercegovine mogli bi u dva pravca pristizati u Dubrovačko-neretvansku županiju, preko Istočne Hercegovine na sela Dubrovačkog Primorja i od Trebinja na granični prijelaz Ivanjica.

Međutim, migrantima je zanimljivija dolina Neretve koja ima široko otvorenu kopnenu granicu sa BIH. Močvarni dio između Gabele i Metkovića koji je u ovo ljetno vrijeme suh i prohodan te brdska granica preko brda Predolaca ili Dobrnja.

Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije fomiran je još prije tri godine kada je počela izbjeglička kriza u Slavoniji ali do sada nije imao nikakva posla jer su imigranti zaobilazili jug. No, dolaskom imigranata nedaleko od Mostara i područje Neretve postaje potencijalna izbjeglička ruta, što potvrdjuje i ova najnovija pojava imigranata.

Metković News