U ime obitelji: Više od pola milijuna potpisa za referendum

...hrvatskih birača izjasnilo da traže referendum s referendumskim pitanjem: "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?".

Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma još je u tijeku danas do kraja dana te očekujemo da će broj građana koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da se izjasne o referendumu biti značajno viši od 500 000. O konačnom ćemo broju potpisa građana izvijestiti u srijedu, 29. svibnja na konferenciji za novinare.

Stjecanje preduvjeta za prvi, od građana inicirani referendum u Hrvatskoj, omogućili su prvenstveno građani svojim potpisima, a to im je pravo, unatoč brojnim napadima, vrijeđanjima i omalovažavanjima, osiguralo više od 1200 koordinatora i više od 6000 volontera u cijeloj Hrvatskoj.

Naši su volonteri od Istre do Ploča i Dubrovnika, od Čakovca do Slavonskoga Broda i Vukovara na više od 2000 mjesta izjašnjavanja nesebično darivali svoje vrijeme i trudili se da sve prođe u najboljem mogućem redu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Pritom su neki od njih izjavili:

- Ana, 38, Vukovar: „Hrvatska je moja jedina domovina. Moja je građanska dužnost doprinijeti da u Hrvatskoj Ustav i zakoni štite brak, obitelj i djecu."

- Tomo, 52, Split: „Volontiram za inicijativu „U ime obitelji" jer je brak zajednica žene i muškarca. Želim da to jasno stoji u hrvatskom Ustavu i hrvatskim zakonima"

- Marina, 20, Zagreb: „Volontiram jer mislim da time zahvaljujem za svoj život."

- Sara, 23, Rijeka: „Volontiram jer smatram da treba zaštititi brak kao zajednicu žene i muškarca te sačuvati tradiciju i prave vrijednosti hrvatskog naroda."

Građansku inicijativu U ime obitelji poduprle su sve veće vjerske zajednice u RH te najveći broj političkih stranaka, velik broj udruga i uglednih pojedinaca. Među njima i: glazbenici Marko Perković Thompson, Pero Galić, frontmen grupe Opća Opasnost, dobitnika ovogodišnje nagrade Porin, Rafael Dropulić, Marko Bujanović, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac, karikaturist Srećko Puntarić Felix, Blanka i Joško Vlašić, vaterpolist Dubravko Šimenc, teatrologinja Sanja Nikčević, glumac Adam Končić te brojne druge javne osobe.

Volonteri građanske inicijative bili su u protekla dva tjedan izloženi vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima, knjige u koje su se građani potpisali bile su trgane, hakirana je internetska stranica, a LGBT skupine kopirale su logo inicijative „U ime obitelji" i napravile Facebook profil slična imena kako bi zbunjivale građane koji se žele izjasniti, na fakultetima i nekim mjestima izjašnjavanja građana stavljali su svoje stolove te pjevanjem i galamom nastojali otežati izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referendum.

Policiji je prijavljeno više od 50 napada na području cijele Hrvatske, najviše u Zagrebu i Rijeci.

Unatoč huliganskim napadima s jedne strane i pokušajima vladajućih da dezinformacijama obeshrabre građane u izjašnjavanju o referendumu, želimo ponoviti da Građanska inicijativa „U ime obitelji" želi osigurati građanima Republike Hrvatske da oni sami, izravnom demokracijom, odrede pravni i vrijednosni okvir za pitanja braka, obitelji i posvajanja djece. „U ime obitelji" nije usmjerena ni protiv koga. Drago nam je da zakoni i Ustav jamče zaštitu građanskih i ljudskih prava svim građanima RH, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovijest ili spolnu orijentaciju. Poštujemo dostojanstvo svake osobe te držimo da upravo mogućnost da se građani na najdemokratskiji način, referendumom, izjasne o tako važnom društvenom pitanju kao što je brak - osigurava pravdu kao temelj trajnog mira u hrvatskom društvu.

uimeobitelji.net