U Hrvatsku stiže jeftina radna snaga

šankerica
Hrvatska bi u roku od mjesec s BiH trebala potpisati ugovor o sezonskom zapošljavanju radne snage u našoj zemlji. Potpisivanjem ovakvog međudržavnog ugovora ogroman broj radnika iz BiH, koji sada kod nas rade na crno, moći će se početi zapošljavati na regularan način.

Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, potvrdio je za Nezavisne novine da je ugovor o sezonskom zapošljavanju bosanskih radinika u Hrvatskoj prošao proceduru Savjeta ministara BiH, nakon čega je usklađen s interesima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji, navodi list, na ovaj prijedlog nema nijednu primjedbu.

"Tekst ugovora između nas i hrvatske strane ni u kojem smislu nije sporan, a sada se očekuje da će se on uskoro naći na dnevnom redu hrvatske vlade. Mi ćemo ovih dana uputiti i jednu urgenciju prema njihovom resornom ministarstvu, kako bi ovo pitanje što prije došlo na dnevni red, odnosno u roku od sljedećih mjesec dana", rekao je Delić.

Kad se potpiše ugovor sa susjednom zemljom, hrvatski poslodavci koji žele zaposliti radnu snagu iz BiH će se obratiti Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Ova agencija će raspisati natječaj i u roku od deset dana poslodavcu iz Hrvatske poslati popis ljudi zainteresiranih za određeni posao.

Dozvole za samo 200 radnika

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH su potvrdili da trenutna kvota za zapošljavanje radnika u Hrvatskoj iz zemalja koje nisu dio EU iznosi svega oko 200 radnika.

S obzirom na stanje na hrvatskom tržištu rada, naši poslodavci će u susjednoj zemlji u prvom redu tražiti radnike za poslove u turizmu, ugostiteljstvu, a potom u poljoprivredi i građevinarstvu.