U Hrvatskoj 18 odoba pod nadzorom zbog moguće zaraze ebolom

Pacijenti su u kontaktu s epidemiolozima i koje izvještavaju o svom zdravstvenom stanju. Nije potvrđeno o kakvom se obliku nadzora radi, ali nitko od navedenih 18 osoba ne nalazi se u bolnici niti predstavlja opasnost za ostatak populacije.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o osobama koje su radile na naftnim platformama i u vojsci pa je mala vjerojatnost da su bili u kontaktu s lokalnim stanovništvom.

Ako se simptomi ne pojave kroz tri tjedna, nema više mogućnosti da osoba oboli.

Granični sanitarni inspektori provjeravaju tko sve ulazi u državu i ima li potrebe za zdravstvenim nadzorom. Osobe kod kojih se sumnja da moguću zarazu stavljaju se pod aktivni ili pasivni nadzor. Kod pasivnog nadzora, osobe se tri tjedna moraju javljati epidemiologu osjećaju li kakve simptome bolesti.

Nije potvrđeno jesu li navedene osobe pod pasivnim ili aktivnim nadzorom, ali zna se da nisu hospitalizirane.

"Kada bi se radilo o niskom ili umjerenom riziku - onda bi se radio aktivan zdravstveni nadzor pa bi osoba svaki dan dva puta dnevno mjerila tjelesnu temperaturu i bila u kontaktu s epidemiologom koji je za nju zadužen. To traje tri tjedna. Ako osoba u tom razdoblju ne oboli, onda više nema mogućnosti da oboli", kaže Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U Srbiji pod nadzorom šest osoba

U Kikindi je šest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog prevencije ebole, ali i drugih zaraznih bolesti, poput malarije, javili su ranije srpski mediji. Riječ je o putnicima koji su pristigli iz Nigerije, Gabona, Južnoafričke Republike i Mozambika.

"Sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom radile su na brodovima i nisu imale kontakt s lokalnim stanovništvom", navela je načelnica epidemiološke službe kikindskog Zavoda za javno zdravlje, dr. Tatjana Karać.

Osobe koje su pod nadzorom zasad nemaju nikakvih simptoma tako da razloga za paniku nema. Pod nadzorom će biti 21 dan.

rtl.hr