U Đurekovića je pucala UDBA, u Vesnu Balenović hrvatska pravna država

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači
Hoće li još netko osim gospođe Gizele danas na grobu Stjepana Đurekovića zapaliti svijeću? Ubijen je od strane jugoslavenske tajne policije UDBE, nakon što je napustio Jugoslaviju i spas pokušao pronaći u Njemačkoj. Pojedini istaknuti jugoslavenski političari uplašili su se da bi Stjepan Đureković, kao jedan od vodećih direktora INE, mogao javno progovoriti o načinu na koje su ti isti političari uz asistenciju UDBE, pljačkali INU i iz nje godinama izvlačila golemi novac.

Ono što povezuje Vesnu Balenović i Stjepana Đurekovića je INA. U različitim vremenima radili su u INI i svaki na svoj način došli do informacija o pljački INE i pojedincima iz državnih struktura, koji su INU nadzirali i vodili sustavnu, organiziranu pljačku. Zbog tih informacija bili su pod ogromnim pritiskom i pokušavali su svaki na svoj način naći izlaz iz te situacije. Kao što znamo Đureković je rješenje našao u bijegu od Jugoslavenskih vlasti u Njemačku, a Vesna Balenović je saznanja o višemilijunskom kriminalu pokušala podijeliti sa Policijom i DORH-om, vjerujući hrvatskoj pravnoj državi, tvrdi Udruga Zviždač u svom priopćenju.

Đureković i Balenović izbjegli kontroli

Đureković i Vesna Balenović moćnicima hrvatske političke scene i INE smetali su, jer su izmakli kontroli. Kompromitirajućim informacijama mogli su ugroziti njihove pozicije i način isisavanja milijunskih iznosa. Zbog toga željeli su ih čim prije ukloniti iz sustava i ušutkati. Đurekoviću je bilo najlakše prilijepiti status proustaškog ekstremiste i državnog neprijatelja. Tako obilježen postao je laka i sigurna meta Udbinih egzekutora. Danas, tridesetdvije godine nakon Đurekovićevog smaknuća svjedočimo rasvjetljavanju tog zločina, ali nažalost ne na intervenciju hrvatske strane, već na intervenciju Njemačkog pravosuđa, koje dosljedno, bez obzira na veliki vremenski odmak, želi riješiti pitanje odgovornosti za Đurekovićevo ubojstvo. Svjedočimo velikoj opstrukciji tom suđenju s hrvatske strane. Utjecaj pojedinaca koji su na određen način aktivno ili pasivno bili povezani s tim ubojstvom, još uvijek je prevelik. Na vodećim pozicijama u Hrvatskoj politici, gospodarstvu i obavještajnoj zajednici danas su većinom djeca vodećih ljudi bivšeg sustava. Naslijedili su moć svojih očeva, tako da promjena nema, gazde i žrtve ostale su iste.

Nakon otkrića i prijave kriminala Vesna Balenović dobila je izvanredni otkaz. Kroz 150 sudskih ročišta doživjela je pravu sudsku kalvariju, progon i zatvorske kazne. Svojim zalaganjem za javni interes Balenović je otvorila Pandorinu kutiju korumpiranog i premreženog paralelnog svijeta, što su ga hrvatske političke elite i novokomponirani tajkuni za sebe izgradili u INI. Na vlastitoj koži osjetila je posljedice vjere da je Hrvatska istovremeno pravna i pravedna država. Lažnim liječničkim dijagnozama o navodnom karcinomu pokušalo se Balenović dovesti do operacijskog stola s kojeg se sigurno nikad ne bi vratila. U Stjepana Đurekovića pucala je UDBA, a u Vesnu Balenović hrvatska pravna država.

Nelegalan paralelan sustav vladanja

Zašto za povratak Vesne Balenović na radno mjesto u INU nije bilo dovoljno priznanje Interne revizije i kontrole INE, da je nepravilnosti bilo i da je smijenjeno desetak direktora? Zašto nije bilo dovoljno priznanje dva predsjednika Nadzornog odbora INE da je u interesu INE radila stručno i pošteno? Zašto nije bilo dovoljno pisano priznanje DORH-a da je temeljem njene kaznene prijave utvrđen kriminal, počinioci i šteta po INU? Zašto nije bilo dovoljno pisano priznanje Vlade RH da su Balenovićki kršena ljudska i radna prava? Kako to da Vesna Balenović danas može obnašati i dužnost povjerenice Predsjednice RH za zviždače i savjetovati Predsjednicu, a u jednoj INI ne može raditi kao djelatnik? To dokazuje da u INI i Hrvatskoj postoji nelegalan paralelan sustav vladanja i paralelan ustroj u koji su uključeni brojni moćnici, političari, tajkuni, suci, inspektori, vještaci, PR-agencije, mediji i nezaobilazni paraobavještajni sustav.

Nema građanske dužnosti za prijaviti kriminal

Da je koruptivna i kriminalna nit kao glavna sastavnica čvrsto protkana kroz kompletan pravosudni sustav Hrvatske od Općinskog, Županijskog, Vrhovnog pa sve do Ustavnog suda, potvrđuje zajednički stav i obrazloženje presude u radnom sporu između Balenović i INE.

U obrazloženju presude protiv Balenović suci tvrde ...da „građansku dužnost za prijaviti kriminal" ovaj sud ne može pronaći niti u jednom zakonskom članku, ...da bez obzira na točnost podataka Balenović nije smjela krajnje negativno nastupati u javnim sredstvima informiranja čime je nanijela štetu ugledu poslodavca... da nije smjela govoriti o kriminalu u INI jer nije glasnogovornik INE.

Da je Vesna Balenović bila kriminalac država bi joj odavno oprostila! Problem je što se Balenović zalagala za javni interes i što je pri tome bila nepristrana i poštena. S takvima Hrvatska država ne zna niti što bi, niti što će. Uz priznanje ministra pravosuđa, Vlade RH, Glavnog državnog odvjetnika, predsjednika Nadzornog odbora INE da je u pravu, da je višemilijunski kriminal kojeg je prijavila postojao, da je nepravedno otpuštena i da su pri tome grubo kršena njena ljudska i radna prava, nitko od hrvatske političke i pravosudne „kreme" nema hrabrosti, dobre volje ni morala osobno se zauzeti, te stvoriti pozitivnu klimu za rješavanje tog slučaja.

Udruga "Zviždač"