Tužitelji istražuju je li Čabo dobio otkaz zbog sukoba sa Ž. Kerumom

Incident na Rivi. Čabo vs Kerum

Na vijest da je Čabo zbog sukoba s Kerumom dobio otkaz u pogonu za preradu ribe Conex Trade reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. Po nalogu splitske tužiteljice Daire Boban, formiran je spis i utvrđuje se jesu li Čabini poslodavci, vlasnici Conex Tradea Mladen Milanković i direktorica Dandra Dadić, koja je bivšem tajniku Torcide Čabi i uručila otkaz, time počinila kazneno djelo povrede prava na rad iz članka 114. Kaznenog zakona.

Ispituju slučaj

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je od nadležne Inspekcije rada da provede nadzor u trgovačkom društvu C.T. iz Solina čiji je zaposlenik bio P.G.Č., kako bi se utvrdilo jesu li mu povrijeđena prava iz radnog odnosa, odnosno postoje li sumnje na počinjenje kaznenog djela koji se progoni po službenoj dužnosti - odgovara splitsko tužiteljstvo na pitanje hoće li ispitati slučaj.

Povreda prava na rad progoni se po službenoj dužnosti, a tko ga počini može se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Čabo je bio fizički radnik u pogonu za preradu ribe. Radni odnos zasnovao je 1. travnja, a ugovor mu je trebao isteći 30. rujna. Prije neki dan rekao je kako je sumnjao da će zbog incidenta sa Kerumom ostati bez posla pa je u utorak, kada mu je i uručen otkaz, razgovar s direktoricom S. Dadić snimio kako bi se vidjelo da je motiv svađe s Kerumom.

Ona to i nije posebno skrivala budući da je rekla kako u njenoj tvrtki smatraju da je Čabin sukob s Kerumom naštetio ugledu tvrtke te zaključila da im ''ne treba osoba koja ne poštuje institucije''. Inspekcija rada koju je u Conex Trade uputilo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu trebala bi reći može li Čabino nagurivanje s Kerumom biti razlog za otkaz.

Incident na Rivi

Incident je, podsjetimo, izbio 16. travnja na splitskoj Rivi u vrijeme prosvjeda zbog haaške presude generalima. U jednom trenutku na pozornicu je izašao gradonačelnik Kerum kojemu je iz publike (brzo se utvrdilo od Čabe) stigao povik: ''Što imaš govoriti?! Makni se iz Hajduka.'' Na to je gradonačelnik odgovorio: ''Što se ti imaš javljati? Ti si urbani Jugosloven.'' Na to je bivši tajnik Torcide Čabo skočio na pozornicu i prišao Kerumu, koji ga je snažno odgurnuo, a reagirali su i zaštitari koji su ga odveli s pozornice.

Snimka ovoga sukoba momentalno se proširila internetom, a proučila ju je i splitska policija, koja je zaključila da u naguravanju s Kerumom nema elemenata nikakvog kaznenog djela niti prekršaja.

No, utvrdi li Inspekcija rada da je otkaz bio nezakonit i motiviran željom da se dodvori gradonačelniku Splita, kaznena odgovornost mogla bi se utvrditi za Čabine poslodavce u pogonu za preradu ribe.

Ivanka Toma / vecernji.hr