Tužba BiH za genocid odbačena, o hrvatskoj tužbi rasprava počinje od 3. ožujka

odvjetnik, odvjetnik Ante Gotovine, Orsat Miljenić, genocid, niz zločina, sudska rasprava, Hrvatska, protutužba, ICTY, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, Hrvatski ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, Srbija, domovinski rat, tužba protiv SR Jugoslavije
No, ministar Orsat Miljenić, koji će se 3. ožujka također pojaviti na Sudu u Haagu, smatra da će se našom tužbom ispuniti bar dio ciljeva.

- Mi od tužbe, na kojoj su od 1999. godine radile sve vlade, nismo mogli odustati jer za to nisu postojale pretpostavke. Postavili smo već poznate uvjete, a oni se nisu realizirali. Osim toga, u Hrvatskoj vjerujemo da naše žrtve nisu dobile satisfakciju i da se niti pred Haškim tribunalom nije prikazala puna istina o događajima u Domovinskom ratu.

Ova će rasprava o tužbi za genocid stoga biti prilika za to, da se sazna što je tko kome napravio. Vukovar nije samo Ovčara, tamo je bilo niz zločina, a tu su i Škabrnja i druga mjesta - rekao je jučer Miljenić dva tjedna prije nego što započne sudska rasprava, koja bi, silom prilika, mogla ponovno zategnuti odnose između Hrvatske i Srbije.

Usmena rasprava trajat će do 1. travnja, a obuhvatit će i srpsku protutužbu za genocid. Stoga je hrvatski pravni tim spremao argumentaciju i za tu tužbu. Hrvatsku će pred Međunarodnim sudom zastupati Vesna Crnić-Gretić, profesorica s riječkog Pravnog fakulteta, a suzastupnici su Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova, Jana Špero, načelnica u Ministarstvu pravosuđa, te Davorin Lapaš, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. U hrvatskom timu za raspravu još su Mirjan Damaška, profesor na sveučilištu Yale, profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Maja Seršić i Luka Mišetić, nekadašnji odvjetnik Ante Gotovine, angažiran upravo zbog srpske protutužbe kojom se Hrvatskoj na teret stavlja genocid u Oluji. I tri Britanca su dio pravnog tima, profesori Philippe Sands i James Crawford, te odvjetnik Keir Starmer, do listopada 2013. glavni tužitelj za Englesku i Wales.

Tijekom prvog tjedna rasprave, bit će ispitivani i svjedoci i svjedoci eksperti, međutim, sve do 1. travnja ne smiju se objavljivati niti njihova imena niti sadržaj njihova iskaza. Hrvatska će se o srpskoj protutužbi očitovati 18. ožujka.

glas-slavonije.hr