Tužan oproštaj od generala Petra Stipetića na Mirogoju

petar stipetić, sahrana
Tužan oproštaj od ratnog heroja započeo je počasnom stražom u kojoj se izmijenilo više od stotinu sudionika.

Ispraćaj je predvodio biskup Juraj Jezerinac, a od generala su se na Mirogoju oprostili obitelj, prijatelji te najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik vlade Andrej Plenković.

Emotivan oproštaj Stipetićevog prijatelja generala Tusa

Od generala Stipetića dirljivim se govorom oprostio umirovljeni stožerni general Anton Tus.

"Ispraćamo te na tvoj posljednji počinak, a u mislima nam naviru sjećanja na zajedničko vrijeme sudjelovanja u stvaranju Hrvatske vojske i samostalne države Republike Hrvatske. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odazvao si se pozivu Domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružjem nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom", poručio je preminulom generalu, izrazivši sućut obitelji u ime Hrvatske vojske.

"Osjećamo nenadoknadiv gubitak i tugu, ali vjerujem da će nad tom tugom prevladati osjećaj ponosa jer smo ovaj naš život dijelili sa skromnim, razumnim, jednostavnim i dobrim čovjekom - velikim generalom", rekao je uz suze general Tus koji je bio i prijatelj Petra Stipetića. "Uvijek ćemo ga se rado sjećati i pamtiti ga kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne države Republike Hrvatske", zaključio je Tus.

Oružane snage od generala su se oprostile preletom MIG-a 21 i počasnom paljbom u trenutku dok je direktor Glavnog stožera i kontraadmiral Robert Hranj predao državni stijeg Stipetićevoj obitelji.

Na pogrebu su bili i ministar obrane Damir Krstičević, Stjepan Mesić, Milan Bandić, Zoran Milanović, Davor Bernardić, Ante Gotovina i mnogi drugi. U počasnoj straži uz odar generala Stipetića bili su, među ostalim, Predrag Matić, Davor Bernardić, Željka Antunović, Marija Pejčinović Burić, Ante Kotromanović, ministar Davor Božinović i drugi.


/HMS/