Tuđman: Budem li morao, svjedočit ću u Karadžićevu korist

Miroslav Tuđman
Ako to bude obvezujući nalog, onda nemam izbora i morat ću se odazvati - rekao je Tuđman.

Napomenuo je kako nikakvu službenu obavijest još nije dobio, nego da je informacije o zahtjevu Haaškoga suda pročitao na internetskim portalima.

Naime, Haaški tribunal usvojio je zahtjev ratnog zločinca i haaškog optuženika Radovana Karadžića da se Miroslav Tuđman, bivši šef Hrvatske izvještajne službe (HIS), sastane s Karadžićevim odvjetnicima i kaže sve što zna o švercu oružja koji je iz Irana, preko Hrvatske, išao bosanskim muslimanima, piše slobodna dalmacija.

Karadžić se poziva na "izvješće američke obavještajne službe" po kojoj je 1994. godine američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, uz znanje Billa Clintona, dao zeleno svjetlo Hrvatskoj da uveze oružje iz Irana i proslijedi ga bosanskim Muslimanima i pored embarga na uvoz oružja koji su donijeli Ujedinjeni narodi.

Karadžić tvrdi da je upravo Tuđmanov sin Miroslav bio upućen u taj šverc oružja preko Hrvatske. Interesantno je ono što je Karadžić rekao, objašnjavajući svoj zahtjev da Miroslav Tuđman svjedoči o švercu oružja.

On kaže da je zbog toga prošvercanog oružja, koje je dospjelo i u "zaštićenu zonu Srebrenice i Žepe", kojim su ubijani i napadani bosanski Srbi, morao 1995. godine poduzeti akciju za suzbijanje tih oružanih napada. Miroslav Tuđman, kao i Hrvatska, od čije je vlasti Karadžić tražio iste dokumente o švercu oružja, nije odgovarao, a Hrvatska je odgovorila Haagu da "ih ne može pronaći".

Tek u jesen prošle godine Miroslav Tuđman je odgovorio da ne želi odgovarati dragovoljno "jer se ne bavi politikom". Svojedobno o tom švercu oružja izjasnio se i u "slučaju Zagorac", izjavivši kako se HIS nije bavio švercom oružja.

Ipak izgleda da će se Miroslav Tuđman morati susresti s Karadžićevim odvjetnicima, jer mu prijeti kazna za neodazivanje na ovaj nalog od 100.000 eura, ili sedam godina zatvora, pa čak i jedno i drugo.

Radovan Karadžić i njegovi odvjetnici, čini se, kucaju na "otvorena vrata", tražeći, ustvari, opravdanje za akcije vojske bosanskih Srba. O švercu oružja nema ništa što se već ne zna.