Tribina u Splitu: Iziđimo na popis stanovništva u BiH

Tribina će se održati u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, večeras (četvrtak, 26. rujna), s početkom u 19,30 sati.

Na tribini će govoriti:

- Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a i koordinator popisa
- Davor Ivo Stier, zastupnik u EU parlamentu
- Fra Žarko Relota, župnik i vikar samostana Sv. Frane
- Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH i koordinator popisa

Pozivaju se svi Hrvati koji su podrijetlom iz BiH da se odazovu na tribinu na kojoj će se ukazati na značaj sudjelovanja u popisu stanovništva što je moralna, građanska ali i domoljubna obveza svih Hrvata koji su porijeklom iz BiH.

Vezano uz popis stanovništva u Bosni i Hercegovini Zavičajne udruge Hrvata iz BiH, Hrvatska demokratska zajednica RH i BiH te Hrvatski narodni sabor BiH donijele su slijedeći proglas:

IZIĐIMO NA POPIS STANOVNIŠTVA U BOSNI I HERCEGOVINI!

koji će se provoditi od 1. do 15. listopada 2013.

Drage Hrvatice i Hrvati!

Ovaj popis je posebice važan i sudbonosan. On je u dubokom ljudskom smislu obvezujući za svakoga od nas koji želimo da BiH nastavi živjeti i trajati kao pradomovina i domovina Hrvata.

Sudjelovanjem na popisu dat ćete veliki, presudni doprinos ravnopravnosti i političkom statusu hrvatskoga naroda, kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH!

Sudjelovanjem u Popisu pokazujete odgovornost za život svog naroda i privrženost prema svome narodu i prema BiH kao svojoj domovini!

Odgovornost je glavna čovjekova vrlina koja je njegovo jamstvo da može biti siguran za život svoje djece. Odzivom na ovaj popis, pokazati ćemo tu odgovornost.

Odzivom na ovaj popis, uložit ćemo veliki ulog za njihov život, njihovu budućnost.

Ovaj je popis uistinu najznačajnija nacionalna obveza u ovim dramatičnim, povijesnim i sudbonosnim vremenima Hrvata u BiH, a o njegovim će rezultatima ovisiti i budući položaj i status hrvatskoga naroda u BiH.

Pozivaju se svi Hrvate podrijetlom iz BiH, a koji trenutno žive u RH i u iseljeništvu, da se odazovu Popisu.
OSNOVNE UPUTE

Prilikom popisa, potrebno je dati ime, ime roditelja i prezime te jedinstveni matični broj iz BiH - JMBG za sve osobe koje se popisuje (bez obzira jesu li u vrijeme popisa nazočni ili ne).

Ukoliko građanin ne zna ili nema JMBG, onda može navesti samo datum rođenja.
Napomena: Nikakvi dokumenti nisu obvezni prilikom popisivanja. Dovoljno je imati kod sebe podatke o sebi i ostalim članovima kućanstva.

Jedna (odrasla) osoba može dati podatke za sve članove kućanstva - bez obzira jesu li u vrijeme popisa nazočni u BiH ili ne. Dakle, svi oni koji su odsutni iz mjesta stanovanja, mogu svojim obiteljima dostaviti svoje podatke te će biti popisani da žive na adresama u BiH.

Ukoliko popisivač na adresi ne zatekne u kući, ostavlja obavijest o ponovnom dolasku.
Ako određeno kućanstvo iz bilo kojih razloga nije popisano, ono se može javiti u općinu kako bi bilo popisano u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013.

Važno je naglasiti da svi oni koji se trenutno nalaze u RH, odzivom na Popis u BiH, ne gube nikakva statusna prava te im je zajamčena tajnost podataka.

Svi vi koji imate imovinu-djedovinu, svoje ili roditeljske kuće, grobove najmilijih u BiH, trebate se odazvati popisu stanovništva. Naknadnim donošenjem Zakona, osobe koje ne budu popisane u BiH mogu izgubiti neka bitna temeljna prava koja su imale do sada u BiH.

Napominjemo da formalna prijava u različite službe evidencije (CIPS, matičar i sl.), nije preduvjet za popisivanje osoba. Popisuju se svi, bez obzira na službenu prijavu. I djeca rođena u RH, kojima po roditeljima pripada državljanstvo BiH, mogu s potvrdom o hrvatskom državljanstvu te svojim i roditeljevim izvodima iz matične knjige rođenih u matičnom uredu u mjestu rođenja roditelja dobiti JMBG BiH.

Što je potrebno napraviti?

Proslijedite vašima sve potrebne podatke i zadužite ih i organizirajte ih da Vas popišu, odnosno da bar jedan punoljetan član Vašeg kućanstva posjeti svoj zavičaj u BiH, svoju imovinu u BiH, tijekom popisa pučanstva. Popišite se da ne budete državljani drugoga reda, a potom vrlo brzo pobrisani iz svih matičnih knjiga Vaše domovine BiH!

Drage Hrvatice i Hrvati, ovaj događaj, i ova prigoda, pripadaju takvim događajima koji se ne mogu i ne smiju preskočiti!

Neka se Vaše ime nađe, potvrdi i ostane u popisnim mapama i budućnosti vaše i naše BiH.

Kako bi Vas bolje informirali o detaljima Popisa stanovništva možete kontaktirati Ured za Hrvate izvan BiH: Tel: 01 6444 660 ili na mail: [email protected]

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI nalaze se na linku:

http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/novost/123/hrvatice-i-hrvati-popisite-se-poziv-za-sudjelovanje-u-popisu-stanovnistva-u-bih-1-15-listopada-2013