Trebalo je to izdržati: Pokopala četiri sina, zeta i četiri brata!

kata šoljić, Hrvatska zemlja, Vukovar

Nakon WWII, ubijena su joj četiri brata od strane partizanskih vlasti. Kata Šoljić rođena je na današnji dan 1922. , a doživjela je 85 godina. Umrla je 2008. godine s četiri velika ožiljka. Svaki ožiljak nosi ime: Niko, Mijo,Ivo i Mato. Ova je majka dala doslovno sve što je mogla dati, dala je svoja četiri sina. 

Najstariji sin Niko imao je 49 godina kada je odveden u koncentracijski logor Srijemska Mitrovica. Ubijen je u prosincu 1991. nakon zvjerskog mučenja. 

Drugi Katin sin Mijo je od strane susjeda zarobljen te ubijen na dan pada grada heroja, Vukovara.

Poznat i kao "Veliki Joe", Katin treći sin Ivo je u svojoj 43. godini poginuo nakon što se pokušao izvući iz četničke zasjede skokom u hladni Dunav. 

Mato je poginuo na početku rata prilikom zauzimanja vojarne JNA u Vukovaru.

Unatoč svojoj životnoj tragediji, Kata je pozivala na mir. Jednom je prilikom kazala:"Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godina, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet su darovali živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nikada nije mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj".

Odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota. Prije 13 godina dodijeljena joj je i nagrada "Junakinja Domovinskog rata" , a park na zagrebačkoj Trešnjevci danas nosi ime po Kati Šoljić.

 

"Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi. A od rata se ne može očekivati ništa drugo nego smrt"- Kata Šoljić

 

HERCEGOVINA.info