Toplinski val užario Mediteran, Jadransko more najtoplije

plaža Banje
Tako one na sjeveru iznose 28 stupnjeva Celzija, a ponegdje čak i 30. Nakon većeg dijela ljeta koje je bilo hladnije, Mediteran se ponovno užario, piše portal Severe-weather navodeći kako zbog visokih temperatura mora diljem Sredozemlja dolazi do jačeg isparavanja i vlage u zraku zbog čega su više moguća grmljavinska nevremena.

Jadransko more, navode nadalje, napokon je dosegnulo dugoročne prosječne temperature, koje su, pak, u sjevernom dijelu i izvanprosječne. Tako one na sjeveru iznose 28 stupnjeva Celzija, a ponegdje čak i 30. U središnjem dijelu, uz hrvatsku obalu, temperature se kreću između 24 i 26 stupnjeva.

Ligursko i Tirensko more zagrijani su na 27 Celzijevih stupnjeva, a na nekim mjestima je još toplije. More je ugodne temperature uz obale Korzike i Sardinije, sjeverne Sicilije i većine zapadne obale Italije.

Jonsko hladnije u odnosu na druga mora

Jonsko more, uz zapadnu obalu Grčke zagrijano je na 24 do 25 stupnjeva Celzija i relativno je hladno u odnosu na ostatak Mediterana. Temperatura oko Malte kreće se između 26 i 27 stupnjeva.

Iste temperature je i Egejsko more uz zapadnu i južnu obalu u kojem se bilježe i veće temperature u zaljevima i plićacima. U istočnom njegovom dijelu temperatura je od 25 do 26 stupnjeva Celzija.

Istočno Sredozemlje je vrlo toplo, 28 Celzijevih stupnjeva, a još je toplije uz južnu obalu Turske i Cipra.

Uz sjeveroistočnu i istočnu obalu Španjolske temperatura mora se kreće između 26 i 27 stupnjeva, dok je niža na južnom dijelu obale.