Todorić: Od Mercatora ću napraviti nauspješniju tvrtku u regiji

Mercator
Vlasnik i direktor koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je za slovensku televizijsku postaju Planet TV da će od Mercatora napraviti najuspješniju tvrtku u regiji i da je spajanje s Agrokorom potez koji će donijeti korist potrošačima u Sloveniji i regiji.

»Mercator će vrlo brzo postati najjača i najuspješnija trgovačka tvrtka u regiji, a što je najvažnije njegovi će ga potrošači voljeti«, rekao je Todorić koji je u petak boravio u Ljubljani, u vrijeme kada je Agrokor isplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

»U svako poduzeće u koje sam došao napravio sam iz njega najbolje poduzeće po svjetskim kriterijima. Tko je drugi uspio nešto takvo napraviti u ovoj regiji?«, kazao je Todorić u razgovoru za slovensku TV-postaju.

Dodao je da se u petak u Ljubljani odmah nakon isplate većinskih dioničara sastao sa sindikatima koji su ovih dana protestirali protiv prodaje te s Mercatorovom upravom.

»Kada sam odlazio svi smo plakali, i oni i ja. Željeli su da ostanem s njima. Mislim da su oduševljeni. Uvjeren sam da će to biti odlično savezništvo i da će to biti u interesu svih potrošača u Sloveniji i regiji u kojoj smo prisutni«, istaknuo je Todorić.

Koncern Agrokor kupio je većinski udio u Mercatoru za ukupno 544 milijuna eura. Od toga se 324 milijuna eura odnosi na stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Dvije će kompanije zajedno ostvarivati gotovo 7 milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

Agrokor je većinski paket dionica platio na temelju ugovora koji je 14. lipnja 2013. potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12 posto dionica aMercator i na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora.

Završnom preuzimanju prethodio je sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od 1 milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Koalicija »Udružena ljevica« koja nastupa na prijevremenim izborima u Sloveniji 13. srpnja, organizirala je u subotu prosvjed protiv prodaje Mercatora Agrokoru ocijenivši da će posljedice za slovensko gospodarstvo biti teške i problematične.

Najveća organizacija slovenskih sindikata zatražila je ostavku uprave Nove ljubljanske banke koja je Agrokoru prodala svoj vlasnički udio u Mercatoru.

Hina