Tko su vojnici stradali u napadu u Afganistanu? Jedan je iz Sesveta, dvojica su iz Slavonije

hv

Najugroženiji ima ozlijede glave, drugi vojnik lom bedrene kosti, trećem je ozlijeđena ruka. Bit će zbrinuti u Hrvatskoj što prije bude moguće.  Vojnik koji je zadobio ozljedu glave jer iz Sesveta i u sustavu Hrvatske vojske je pet godina te mu je ovo prva međunarodna misija. Druga dvojica ranjenih su iz Osijeka i Vinkovaca.

Jedan je 187. godište i u sustavu HV-a je 12 godina dok je drugi isto 1992. godine te je 5 godina u vojsci. – HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti i mir u svijetu. Naše su misli i molitve uz naše vojnike – rekao je ministar Damir Krstičević.

Podsjećamo, bombaš samoubojica zaletio se motociklom trokolicom u automobil u kojem su se nalazili hrvatski vojnici. Incident se dogodio oko 8,45 sati. Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu misiju potpore miru "Odlučna potpora" (Resolute Support) u Afganistan održan je 1. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici albanskih oružanih snaga. Hrvatski kontingent brojio je 104 vojnika.