Tko su najbogatije i najmoćnije žene u Hrvatskoj?

Kada je u pitanju Forbesova lista najbogatijih u Hrvatskoj se najčešće spominje Ivica Todorić ili još pokoji od njegovih kolega. No na istoj listi ne nalaze se samo muškarci.
Društvo im prave i njihove kolegice, uspješne poslovne žene.

Iz Hrvatske ih se na listi ovaj put našlo šest. Riječ je o Ladi Fiorio Tedeschi iz Atlantic grupe, Biserki Preininger Fižulić, vlasnici Magme, Dušanki Marčinković, dioničarki Lekina HUP-a Zagreb, Marici Šorak-Pokrajac iz rovinjske Adris Grupe, Kseniji Juhn Bojađijev, dioničarki SN Holdinga koji se bavi nekretninama i Ružici Vargi, dioničarki Čakovečkih mlinova.

O njima se vrlo malo zna, tri su toliko malo medijski eksponirane da njihove fotografije nikada nisu objavljene u javnosti. Štoviše, samo je je jedna od njih željela nešto progovoriti na ovu temu.

Četrnaesto mjesto na listi najbogatijih Hrvata zauzela je Lada Fiorio Tedeschi, što je čini najbogatijom Hrvaticom. Kolege je opisuju kao vrlo uspješnu, poduzetnu, samozatajnu i tajnovitu. Kažu kako se ne voli razmetati svojim bogatstvom, niti istupati u javnosti. Udana je za talijanskog poduzetnika Alessandra Fiorija i živi na relaciji Zagreb - Milano.

Odmah iza nje na listi je Biserka Preininger Fižulić, čije bogatstvo prema vrijednostima njezinih dionica na burzi iz ožujka, iznosi 85,2 milijuna kuna. Godine 2007. kada je Magma izlazila na burzu pisalo se, pak, da je njen udio težak 50 milijuna eura.

Treća najbogatija je 63- godišnja Dušanka Marčinković o kojoj gotovo nitko ništa ne zna. Njeno bogatstvo procjenjuje se na oko 67,7 milijun kuna. "Želim biti anonimna, o meni ne smijete pisati", sve je što je izjavila za Jutarnji list.

Četvrta najbogatija Hrvatica je ujedno i najbogatija Istranka je Marica Šorak Pokrajac. Poprilično je samozatajna žena, koja je samo jednom javno govorila o svom radu.

Ksenija Juhn Bojađijev, brokerica i dioničarka SN Holdinga je peta. Od svog poslovnog partnera Darka Ostoje bogatija za četiri milijuna kuna. Gospođa Juhn Bojađijev slovi kao stroga poslovna žena koja štiti svoju anonimnost.

Od tih šest poslovnih dama samo je gospođa Varga, šesta na listi, pristala progovoriti na ovu temu. Kazala je kako kao žena u muškom poslovnom svijetu nije imala problema u napretku. "U Čakovečkim mlinovima radim 30 godina i jedini kriterij za uspjeh ovoj firmi je rad", pojasnila je.