Tko je uzeo pet milijuna dolara za izdaju generala Gotovine?

Ante Gotovina
Dogodilo se to, podsjećaju, na jučerašnji dan 2005., na kanarskom otoku Tenerife. Uhitili su ga nakon četiri godine bježanja pred pravdom u hotelskom restoranu u mjestu Playa de las Americas, pod optužbom za teški ratni zločin.

"Još se ni danas ne zna tko je uzeo nagradu za njegovu izdaju od pet milijuna američkih dolara te kome je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske uručilo ček na 300.000 kuna, na koliko su tada procijenili da ovaj junak vrijedi - živ ili mrtav.

Sjećate li se "veselja" hrvatskih obavještajnih službi i inih službi koje su s iznimnim žarom sudjelovale u njegovu otkrivanju i uhićenju, koje su progonile sve Hrvate koji su imali bilo kakve veze s ovim nevinim čovjekom?", stoji u priopćenju ove udruge. Samo u jednom mjesecu hrvatska policija pretresla je više od dvije tisuće obiteljskih kuća, stanova i drugih zgrada u Hrvatskoj da se pronađe Gotovina, živ ili mrtav objašljavaju iz udruge.

"Uz to su svakom hrvatskom policajcu dali Gotovininu fotografiju, ako ga slučajno vide pa ako bi, možebitno, pružio bilo kakav otpor - zna se što su trebali učiniti s njime. Zar smo to zaboravili? Možda je i sreća što su ga uhitili Španjolci, jer da su ga uhitili Hrvati ili netko drugi (Amerikanci, primjerice) tko zna kako bi završio? Zadnji s kojim se Gotovina oprostio prije svojeg bijega preko granice bio je dr. Milan Vuković, koji je kasnije napisao niz tekstova u kojima je dokazivao da je nevin te održao brojna predavanja na tu temu. Međutim, gdje su danas oni koji su progonili Ante Gotovinu i njegovu obitelj?

Zbog čega ni protiv jednog nije podignuta optužnica, zbog čega se ni jedan nije ni ispričao hrvatskoj javnosti, a sve su činili da "ubiju" nevina čovjeka? Na temelju i hrvatskih dokumenata koje je Haaškom sudu dostavljala hrvatska obavještajna služba, razni 'mesići' i slični, Gotovina je 2011. na Haaškom sudu osuđen na 24 godine zatvora, a 16. studenog 2012. oslobođen je po svim točkama optužnice i odmah oslobođen.

Sada i svi oni koji su ga proganjali i koji su ga željeli vidjeti doživotno iza rešetaka odaju mu priznanja i "ljube noge". Ne, ne može to tako. Sutra se to isto može dogoditi (i događa se) i nekome drugome. Ako je netko pogriješio u "slučaju Gotovina" onda neka i snosi posljedice!", zaključuje Mladen Pavković predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. /I.M./