Tko je sve došao na pogreb Vinka Žuljevića Klice

Vinko Žuljević Klica, sprovod
Na groblju Markovo polje danas je pokopan Vinko Žuljević Klica koji je u nedjelju ubijen u sačekuši u Sesvetama.

Podsjetimo, napadači su Žuljevića presreli dok se u svom Passatu vraćao s jutarnje mise iz obližnje crkve sv. Antuna Padovanskog, a likvidaciju je vidjelo više šokiranih prolaznika koji su se također vraćali iz crkve.

Suradnik Sliška

Vinko Žuljević Klica bio je umirovljeni časnik HVO-a i svojedobno jedan od najbližih suradnika Vjeke Sliška, kojeg su mediji titulirali kao kralja poker-aparata.

Sliško je likvidiran na Cvjetnom trgu u Zagrebu početkom 2000-tih, a Klica je kao jedan od njegovih najbližih prijatelja bio svjedok na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, gdje su utuženi pokušaji Sliškova ubojstva 1995. i 1999. godine. Klica u tim iskazima tada nije pričao o tome tko je pokušao ubiti Sliška, već je prepričavao razgovore koje je vodio sa Sliškom.

Klicu su došli ispratiti Novica, Nikola i Hrvoje Petrač, Mladen Naletilić Tuta, Velimir Bujanec, Ivan Andabak, Ljubo Pavasović Visković, Zlatko Marić, Dario Kordić, Vidoje Ristović, Igor Štimac, sin Ivana Korade, Josip Klemm, Stipe Drviš, Vlado Rajić, Reno Sinovčić, Zoran Pripuz, Zlatko Marić...

Motivi ubojstva

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić kazao je da posebno formirana skupina najboljih kriminalista koji se bave krvnim deliktima radi na razriješenu Klicina ubojstva. Potvrdio je da ne mogu isključiti da veza s ubojstvom ne seže izvan granica Hrvatske.

Nikica Jelavić

Nagađa se i o nekoliko motiva koji bi mogli biti razlog atentata na Klicu. Jedan od njih je Klicin ratni put, drugi su legalni poslovi u zaštitarstvu i ugostiteljstvu, a treći da ga je policija označila kao vođu jednog od kriminalnih klanova.

Igor Štimac

Klica je tijekom rata u BiH bio zapovjednik jedinice Garavi, zbog čega je krajem 90-ih završio na tjeralici MUP-a, a kasnije i pod istragom BiH. Krajem 90-ih imao je zaštitarsku tvrtku u Mostaru, a u problemima se našao i 2013. kada je svoj posao htio proširiti na ugostiteljstvo. Iako nikad nije osuđivan, u internim policijskim izvješćima zabilježen je kao osoba s razgranatim ilegalnim poslovima.

vecernji.hr