Tko je Rešid Zahirović zbog kojeg su hrvatski specijalci blokirali cijeli Zagreb?

zahirovic
... samom centru Zagreba, a koja se odvijala pred zaprepaštenim građanima i turistima, nije se pokazala osobito uspješnom.

Naime, bjegunac za kojeg su u policiji imali dojavu da se skriva na adresi u Gundulićevoj očito je bio brži (ili ga na toj adresi nije ni bilo), a kako neslužbeno doznaje Index.hr, riječ je o četrdesetgodišnjem Rašidu Zahiroviću, Zagrepčaninu čijih posljednjih 20 godina - što zbog njega samog, što zbog okolnosti kojima je bio okružen - zvuči kao triler.

Oca mu ubili kroz prozor, sa 17 metaka

Zahirović je sin Omera Zahirovića, žrtve jednog od prvih brutalnih mafijaških ubojstava kakva su obilježila Zagreb od konca devedesetih pa nadalje. Ubijen je kroz prozor obiteljske kuće; naime, na Rašidove oca i majku u studenom 1997., u četiri sata ujutro, ubojica je ispalio rafal iz strojnice Heckler Koch i prostrijelio ih sa 17 metaka.

Otac mu je preminuo iste te noći u obiteljskoj kući, a majka ostala teško ranjena. Kao naručilac ubojstva bio je optužen danas pokojni Zoran Petrović Ivica, jedan od najbližih suradnika ubijenog Zlatka Bagarića, a motiv 200 tisuća maraka i špekulacija da je otac Zahirović bacio bombu u Casino u centru Zagreba i prilikom toga ranio Petrovića. I sam Rašid, kao sin ubijenog, svjedočio je na sudu protiv Petrovića i izvršitelja ubojstva, međutim, obojica su bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza.

No, milje i okolnosti u kojima je odrastao očito su obilježili i daljnji život Zahirovića - kao dječak je morao s obitelji bježati u Italiju pa se vraćati u Zagreb, a uslijedile su godine u kojima su se nizali problemi sa zakonom, uglavnom imovinskim deliktima i olakim potezanjem oružja.

Zahirović je, naime, prije sedam godina uspio mobilizirati slovensku policiju koja ga je bezuspješno pokušala uhititi, blokirala granične prijelaze, ulice, na ceste izvela svoje specijalce... i to nakon što je u nevjerojatnom manevru svojim Mercedesom CLK presreo taksi u kojem mu se vozila žena, a potom ju - propucao i dao se u bijeg.

Istražitelje je malčice zaprepastila kasnija spoznaja da je Zahiroviću u bijegu pred zakonom kasnije pomagala upravo supruga (ista ta), a koja je kasnije na sudu bitno ublažila iskaz. Ispalo je da su imali bračne razmirice zbog 170 tisuća eura, Zahirović se branio da su pale teške riječi, da nije nikoga imao namjeru ubiti i da je pištolj opalio slučajno, no svejedno ga je sud u Ljubljani osudio na pet godina zbog pokušaja ubojstva. Dok je bio na slovenskoj tjeralici, Zahirović je živio u Austriji i Španjolskoj, da bi na koncu bio uhićen u Francuskoj koja ga je i izručila Sloveniji.

Nove nevolje

Zatvorsku kaznu je i odslužio, no ubrzo su uslijedili novi problemi. Zahirović je, naime, početkom lipnja u Sesvetama napao Dražena Diklića, županijskog državnog tužioca iz Velike Gorice, i prijetio mu pištoljem. Razlog, prilično bizaran. Županijski državni tužilac u prometu je nešto gestikulirao; nije mu se osobito dopalo što je Zahirović protutnjao pored njega autom i navodno ga umalo udario. Ne znaju se otprije, a Zahirovićeva reakcija bila je zastrašujuća - zaustavio je automobil, prišao Dikliću, počeo ga udarati po glavi, a potom mu na čelo stavio pištolj, uz pripadajuće prijetnje ubojstvom.

Diklić je napad prijavio policiji i policija uglavnom steže obruč oko Zahirovića.

Za sada, očito neuspješno. U svakom slučaju, mediji su više puta upozoravali kako je riječ o iznimno opasnom bjeguncu, po svoj prilici, naoružanom i spremnom na potezanje oružja.