Tko je moćni Hrvat koji je naručio likvidaciju Cvitana?

Dinko Cvitan
Čija se to situacija stalno komplicira pa ga istražuju i "za pranje novca preko offshore kompanija"?

Samo je jedno ime koje pada na pamet jer zadovoljava sve te postavljene kriterije. Ali, tjednik Nacional identitet tog jedino mogućeg moćnog Hrvata nije objavio, već je tekst, koji potpisuje glavni urednik Berislav Jelinić, o tomu da se ušlo u trag naručitelju najozbiljnijeg kriminalnog čina u povijesti moderne Hrvatske, naslovio "Moćni Hrvat naručio atentat na Cvitana zbog osvete", prenosi Večernji list.

Nacional nije medij koji bi se bojao objaviti ime moćnika, koje im očigledno nije izgovorio, ili barem ne s relevantnom sigurnošću, ni "visoki pravosudni izvor" s kojim su razgovarali o razlozima zbog kojih su proteklog tjedna povećane sigurnosne mjere pod kojima se sada nalazi Dinko Cvitan. Premda im je taj moćnik "jako dobro poznat".

Razloge opreznosti očito treba tražiti u nedostatku dokaza, odnosno što je riječ tek o nekim indicijama, s jedne strane, a s druge strane razlog su novinarske slobode. Neobjavljivanjem identiteta Nacional je, bez straha od tužbe i zajamčene vjerojatno jedne od najvećih odšteta koju bi identificirani "moćni Hrvat" sasvim sigurno dobio od nakladnika, bio slobodniji u iznošenju dobivenih detalja.

Atentat u fazi izvođenja

Tako se tvrdi da je riječ o pripremanju jednog od najnasilnijih kriminalnih činova u povijesti moderne Hrvatske - atentatu na glavnog državnog odvjetnika koji je već bio u fazi izvođenja. "Modus operandi" identičan je brutalnom ubojstvu osnivača Nacionala Ive Pukanića 2008. godine. Likvidaciju podmetanjem eksploziva trebali su odraditi kriminalci iz susjednih država uz pomoć pojedinaca iz domaćeg kriminalnog miljea, tvrdi se u Nacionalu uz napomenu da to nije bio jedini zamišljeni način izvođenja atentata.

Cvitan se od proteklog tjedna zbog toga vozi u blindiranom automobilu uz dodatnu pratnju automobila s pripadnicima specijalnog policijskog osiguranja, a pod pojačanim mjerama zaštite su i članovi Cvitanove uže obitelji. Uz tu dozu nepouzdanosti dokaza protiv naručitelja atentata i "visokom pravosudnom izvoru" očito je bilo stalo poslati poruku naručitelju atentata, pa su zbog toga već ranije neke informacije plasirane u Jutarnji list i 24sata, piše Nacional, čiji izvor tvrdi da se na taj način napadače htjelo odvratiti od nauma.

Poslana im je poruka "znamo što pripremate". I to na neki način dovodi do razdora između naručitelja i izvršitelja jer su se "ugovorene okolnosti" sada bitno promijenile, otežale na račun izvršitelja. Inače bi to što se preko medija šalje protuprijetnja naručitelju i izvršiteljima samo po sebi bilo neozbiljno, jer ih se zapravo poziva na pojačani oprez, a potpuno onemogućuje razotkrivanje. Ovako, tko bi pod takvim okolnostima nastavio s izvršenjem započete akcije bez obzira o kakvom je novčanom iznosu dotad bila riječ.

Demonstracija snage

Dakako, službeni izvori o razlozima pojačane zaštite glavnog državnog odvjetnika šute. "Visoki pravosudni izvor" za Nacional je rekao kako se u ovom slučaju mora demonstrirati puna snaga institucija te poslati poruka svima onima koji na takvo što i pokušaju pomisliti.

Moćnik koji se uklapa u elemente priče o atentatu na Cvitana sklon je i prijetnjama smrću, ali ipak malo tko bi vjerovao da bi takvo što bio u stanju i realizirati.